κοινός φορτιστής στα κινητά τηλέφωνα της Ευρώπης

Ευρωπαϊκή Επιτροπή: κοινός φορτιστής στα κινητά τηλέφωνα της Ευρώπης από το 2010 – ιστορική συμφωνία των δέκα μεγάλων εταιρειών


Ευρωπαϊκή Επιτροπή: κοινός φορτιστής στα κινητά τηλέφωνα της Ευρώπης από το 2010 – ιστορική συμφωνία των δέκα μεγάλων εταιρειών

30 Ιουνίου 2009, 13:56


Αλήθεια πόσα χρόνια έχουν περάσει από τότε που αποφασίσατε να αγοράσετε την πρώτη σας συσκευή κινητής τηλεφωνίας; Σίγουρα αρκετά χρόνια αν είστε άνω των 20 ετών, στην περίπτωση δε που είστε νεότερος κατά πάσα πιθανότητα στην οικογένειά σας υπήρχαν ήδη κινητά τηλέφωνα όταν είπατε τις πρώτες σας λέξεις.

Ο Ευρωπαϊκός Επίτροπος, κ. Guenter Verheugen δείχνει φορτιστή με βύσμα micro USB

Όμως έχετε ποτέ αναλογιστεί την αρμάδα των φορτιστών που έχουν περάσει από τα χέρια σας, συνοδεία των τόσων τηλεφώνων που έχετε αλλάξει; Τα προβλήματα από την σωρεία των φορτιστών, αν και στην αρχή της κινητής τηλεφωνίας δεν τα είχαμε αναλογιστεί, είναι πολλά, με πρώτο και χειρότερο την απόρριψη όταν θεωρούνται παρωχημένοι (μαζί με το κινητό), την στιγμή που αγοράζουμε μια νέα συσκευή. Ως γνωστό κάθε συσκευή έρχεται πακέτο με τον δικό της φορτιστή, που εξαιρουμένων απειροελάχιστων περιπτώσεων, απευθύνεται αποκλειστικά για φόρτιση του συγκεκριμένου κινητού τηλεφώνου.

Αριστερά το micro USB- δεξιά το "κοινό" USB

Στην Ευρώπη αυτή τη στιγμή υπολογίζεται ότι κυκλοφορούν περί τα 400 εκατομμύρια κινητά τηλέφωνα, ενώ γύρω στα 185 εκατομμύρια πωλούνται κάθε χρόνο. Ως εκ τούτου είναι εύκολο να αναλογιστούμε τον τεράστιο όγκο απορριμμάτων, αποτελούμενο μόνο από φορτιστές!

Έτσι φτάσαμε στην λυτρωτική (για εμάς τους χρήστες και για το περιβάλλον) ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι οι δέκα μεγαλύτερες εταιρείες κινητής τηλεφωνίας στην Ευρώπη (που αντιστοιχούν στο 90% της ευρωπαϊκής αγοράς) συμφώνησαν από κοινού στην δημιουργία ενός κοινού φορτιστή για όλες τις τηλεφώνων από εδώ και στο εξής, με την εκκίνηση διάθεσης να λαμβάνει χώρα από το 2010. Συγκεκριμένα ο κοινός φορτιστής θα είναι τύπου micro USB και θα απευθύνεται στα «τηλέφωνα δεδομένων», δηλαδή όχι στα απλά κινητά που κάνουν μόνο κλήσεις και στέλνουν/λαμβάνουν SMS, αλλά σε όλα τα υπόλοιπα (που πλέον αντιστοιχούν στην πλειοψηφία) που «χειρίζονται δεδομένα» - δηλαδή ότι κάνουν τα σύγχρονα κινητά, όπως επικοινωνία με κοινωνικές ιστοσελίδες, αποστολή/λήψη email, σερφάρισμα στο Διαδίκτυο, εκτέλεση ποικίλλων προγραμμάτων κλπ.

Οι Ευρωπαϊκή Επιτροπή ελπίζει σε διάστημα τριών με τεσσάρων ετών, όλα τα «κινητά δεδομένων» στην Ευρώπη να φορτίζονται με τον κοινό φορτιστή. Οι εταιρείες που συμμετέχουν στην ιστορική συμφωνία για την Ευρώπη είναι: Nokia, Sony Ericsson, Apple, LG, Motorola, NEC, Qualcomm, Research in Motion, Samsung και Texas Instruments, οι οποίες όπως αναφέραμε πιο πάνω αντιστοιχούν στο 90$ της ευρωπαϊκής αγοράς. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί ότι αυτή η πρωτοβουλία θα έχει παγκόσμιο αντίκτυπο, με αποτέλεσμα οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας να μην περιορίσουν τον κοινό φορτιστή στην ευρωπαϊκή αγορά, αλλά να επεκτείνουν σε παγκόσμιο επίπεδο την χρήση του. (περισσότερες πληροφορίες: http://www.reuters.com/article/technologyNews/idUSTRE55S1XZ20090629)