BD-Live–MovieIQ

Η Sony βελτιώνει το BD-Live στις επερχόμενες ταινίες Blu-ray, δια του MovieIQ – πληροφορίες μέσω Internet για κάθε σκηνή


Η Sony βελτιώνει το BD-Live στις επερχόμενες ταινίες Blu-ray, δια του MovieIQ – πληροφορίες μέσω Internet για κάθε σκηνή




Πιστεύουμε πως από όσους ασχολούνται με τεχνολογία οι περισσότεροι αν όχι όλοι θα γνωρίζουν τι εστί Blu-ray, ο ψηφιακός δίσκος της Sony στον οποιό χωρούν 50GB (προς το παρόν) δεδομένων, προσφέροντας έτσι τον απαιτούμενο αποθηκευτικό χώρο για βίντεο Υψηλής Ευκρίνειας (High Definition) καθώς και 7.1 πολυκάναλο ήχο.

Αυτό όμως που αρκετοί -όπως δείχνουν οι στατιστικές- δεν γνωρίζουν ή ακόμα και αν το γνωρίζουν τους είναι αδιάφορο, είναι το λεγόμενο BD-Live – η δυνατότητα του Blu-ray Profile 2.0 να συνδέετε το (αντίστοιχα συμβατό Profile 2.0) player με το Διαδίκτυο και εν συνεχεία να προβάλλεται επί της οθόνης μια ιστοσελίδα με trailer, φωτογραφίες και λοιπά στοιχεία για την ταινία – όμως το όλο εγχείρημα στηρίζεται στις εταιρείες παραγωγής ταινιών και τι ιστοσελίδες θα δημιουργήσουν για τις ταινίες τους.

Ως τώρα η υποστήριξη ήταν άθλια, συνεπώς οι χρήστες / θεατές αδιαφόρησαν εν γένει για το BD-Live. Η Sony αντιλήφθηκε ότι η κατάσταση παραπαίει και αποφάσισε να κάτι να κάνει για αυτό. Έτσι συνεργάστηκε με την εταιρεία Gracenote, με αποτέλεσμα να βελτιωθεί η υπηρεσία BD-Live με την επιπλέον λειτουργία του MovieIQ.

To MovieIQ μιας και είναι μέρος του BD-Live σημαίνει ότι ο χρήστης / θεατής για να την εκμεταλλευτεί θα πρέπει να διαθέτει ένα Blu-ray player συμβατό με το Profile 2.0 – οι επιτραπέζιες συσκευές Blu-ray που πωλούνται εδώ και 1-1,5 χρόνο είναι συμβατές και φυσικά το Playstation 3. Η νέα λειτουργία είναι κατά κάποιο τρόπο η «Wikipedia» του Blu-ray και αυτό διότι ανά πάσα στιγμή κατά την θέαση μιας ταινίας, μπορούμε με ένα αναζητήσουμε με ένα κλικ πληροφορίες για την σκηνή που μόλις «παγώσαμε» μέσα από την μεγάλη βάση δεδομένων της Gracenote. Το εξαιρετικά ενδιαφέρον χαρακτηριστικό του MovieIQ είναι ότι μπορούμε κατά βούληση να την ενεργοποιούμε, σε οποιαδήποτε σκηνή της ταινίας που παρακολουθούμε πχ. να αντλήσουμε πληροφορίες για τους ηθοποιούς που συμμετέχουν στην εν λόγω σκηνή, τον σκηνοθέτη, να βρούμε παρόμοιου στυλ ταινίες, κλπ.

H Sony ανακοίνωσε ότι οι πρώτοι τίτλοι που θα εκμεταλλεύονται το MovieIQ, θα κάνουν την εμφάνισή τους τον ερχόμενο Σεπτέμβριο ξεκινώντας από το Angels & Demons, Easy Rider και θα ακολουθήσουν τίτλοι όπως Punch Drunk, The Quick and the Dead, Silverado και sex, lies and videotape.

http://www.zougla.gr