Ο βελονισμός "θεραπεύει" τις αθλητικές κακώσεις

Αυτό επισημάνθηκε σε Παγκόσμιο Συνέδριο Ιατρικού Βελονισμού στη Θεσσαλονίκη

01/06/2009 | 12:32
Ο βελονισμός ενδείκνυται για αθλητικές κακώσεις σύμφωνα με τους ειδικούς



Αντιφλεγμονώδη και αποοιδηματική δράση έχει ο βελονισμός, σύμφωνα με τους ειδικούς ενώ ταυτόχρονα έχει την ικανότητα να ενδυναμώνει του μύες και να λύει τις μυϊκές συσπάσεις.

Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι ο βελονισμός ενδείκνυται για την αντιμετώπιση των αθλητικών κακώσεων, καθώς με την είσοδο της βελόνας γίνεται αύξηση της τοπικής κυκλοφορίας του αίματος.

Όπως επισημάνθηκε στη διάρκεια του Παγκοσμίου Συνεδρίου Ιατρικού Βελονισμού, στη Θεσσαλονίκη, με την εφαρμογή του βελονισμού μειώνεται σημαντικά η ένταση του πόνου, αυξάνεται το εύρος των κινήσεων, μειώνεται ο χρόνος αποκατάστασης και αυξάνεται η φυσική δραστηριότητα των αθλητών.

Στην οξεία φάση ο βελονισμός και ο ηλεκτροβελονισμός κινητοποιούν τον άξονα υποθάλαμος - υπόφυση - επινεφρίδια, προκαλώντας την έκκριση αντιφλεγμονωδών ουσιών, όπως της ιντερλευκίνης, της κορτιζόλης και ορμονών, που καταστέλλουν την φλεγμονή.

Στην χρόνια φάση ο ηλεκτροβελονισμός προάγει την επούλωση του τραύματος και την αποκατάσταση των προσβεβλημένων ιστών.

Εξάλλου σύμφωνα με μελέτη, που πραγματοποιήθηκε σε 105 ασθενείς με γοναλγία στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Σιγκαπούρης, διαπιστώθηκε ότι υπήρξε σημαντικότατη μείωση της έντασης του πόνου με την εφαρμογή του βελονισμού.

Οι ασθενείς υποβλήθηκαν σε 1 έως 10 συνεδρίες θεραπείας και η εκτίμηση της ανταπόκρισης στηρίχθηκε στις απαντήσεις σε συγκεκριμένα ερωτηματολόγια, που καλούνταν να απαντήσουν μετά από κάθε συνεδρία.

Το όφελος από τη θεραπεία ήταν σημαντικότερο στην ομάδα των ασθενών, που έλαβαν τουλάχιστον τρεις συνεδρίες