Φορητή συσκευή μπορεί να εντοπίζει ιούς μέσα σε λίγα μόνο λεπτά

Μπορείτε να φανταστείτε ότι είναι δυνατό μέσα σε ελάχιστα λεπτά να διαπιστώσετε αν κάποιος είναι μολυσμένος από κάποιον ιό; Αυτό ακριβώς έγινε πια πραγματικότητα, για πρώτη φορά. Οι επιστήμονες ...



μόλις ολοκλήρωσαν το πρωτότυπο και υπολογίζουν να εμφανίσουν στην αγορά τη συσκευή μέχρι το τέλος του 2010. Ο ανιχνευτής όχι μόνο είναι πολύ πιο γρήγορος από ό,τι επιτρέπουν οι σημερινές συνήθεις τεχνικές εντοπισμού ιών, αλλά είναι και φορητός, συνεπώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί παντού και μάλιστα από όχι εξειδικευμένο προσωπικό.

Σύμφωνα με τους δημιουργούς της συσκευής, αν έχουν στη διάθεσή τους τα σωστά αντισώματα για τον ιό της "νέας γρίπης" ("των χοίρων"), θα μπορούν να ανακαλύψουν την παρουσία του ιού σε έναν άνθρωπο μέσα σε μόλις πέντε λεπτά. Εκτός από ιούς, η συσκευή ανιχνεύει επίσης βακτήρια, πρωτεϊνες και μόρια DNA.

Μετά την εμφάνιση της νέας γρίπης, το ζήτημα της έγκαιρης ανίχνευσης αν κάποιος είναι μολυσμένος, έχει αποκτήσει προτεραιότητα. Οι σημερινές τεχνικές δίνουν διαγνωστικά αποτελέσματα μετά από αρκετές ώρες ή και μέρες, ενώ τα τεστ πρέπει να γίνουν σε εργαστήριο από εξειδικευμένο προσωπικό.

Η σουηδική συσκευή αναλύει δείγματα σάλιου, αίματος ή άλλου σωματικού υγρού και χρειάζεται κάποιο "υποδοχέα", μια ουσία δηλαδή που αντιδρά με κάποιο μικρο-οργανισμο, η οποία στην περίπτωση ενός ιού είναι ένα συγκεκριμένο αντίσωμα, το οποίο πρέπει να είναι διαθέσιμο και "φορτωμένο" στο τσιπ του ανιχνευτή.

Η συσκευή αποτελείται από δύο μέρη: ένα μικροσκοπικό εργαστήριο-τσιπ κι ένα φορητό ανιχνευτή. Το τσιπ επικαλύπτεται με τους κατάλληλους υποδοχείς-ουσίες, πάνω στις οποίες διοχετεύεται το σωματικό υγρό (αίμα, σάλιο κλπ). Όταν φως λέιζερ διαπερνά το τσιπ, σε περίπτωση που εντοπισθεί κάποιος ιός ή βακτήριο, παρατηρούνται μεταβολές στο φως, αποκαλύπτοντας το "αποτύπωμα" του παθογόνου μικρο-οργανισμού. Η μέθοδος είναι τόσο ευαίσθητη, που μπορεί να αποκαλύψει ακόμα και την παρουσία ενός και μόνο σωματιδίου ιού.