Η Microsoft κοντράρει το Nintendo Wii

Η Microsoft κοντράρει το Nintendo Wii επιδεικνύοντας το «Project Natal», έναν πρωτοποριακό τρόπο επικοινωνίας με το Xbox360 χρησιμοποιώντας μόνο κινήσεις σώματος – καμία ανάγκη για χειριστήριο!
3 Ιουνίου 2009, 10:34



Η έκθεση Electronic Entertainment Exposition, εν συντομία Ε3, ήδη λαμβάνει χώρα στο Λος Άντζελες των ΗΠΑ - είναι ένα event στο οποίο συγκεντρώνονται κάθε χρόνο όλα τα μεγάλα (και όχι μόνο) ονόματα εταιρειών και ομάδων ανάπτυξης τίτλων της βιομηχανίας ηλεκτρονικής ψυχαγωγίας, παρουσιάζοντας τα μελλοντικά τους σχέδια και τις όποιες εξελίξεις σε λογισμικό και υλικό (hardware) έχουν αναπτύξει.

Ανάμεσα σε αυτά το πολλά υποσχόμενο «Project Natal» της Microsoft για το Xbox360, μια κατά μέτωπο αντεπίθεση θα λέγαμε εμείς προς το Nintendo Wii (και την τεράστια αποδοχή που έχει γνωρίσει από τους καταναλωτές), διότι όπως και το μηχάνημα της Nintendo προσφέρει διεπαφή μεταξύ Xbox360 και χρήστη, με τον δεύτερο να χρησιμοποιεί ως «χειριστήριο» τον εαυτό του.

Αν και δεν έχουμε καταλάβει ακόμα γιατί η Microsoft έδωσε την ονομασία «Natal» στο project, καθώς σημαίνει «Χριστούγεννα» στα Ιταλικά, το σίγουρο είναι ότι τα βίντεο που έδειξε στο κοινό μαζί με την live παρουσίαση η εταιρεία, προκάλεσαν το σημαντικό ενδιαφέρον.

Το Project Natal λοιπόν, είναι ένα πακέτο υλικού (hardware) που αποτελείται από ένα πακέτο κάμερας, πολυεστιακού μικροφώνου και εξειδικευμένου ενσωματωμένου λογισμικού που προστίθεται στο Xbox360 και κυριολεκτικά…μεταμορφώνει την επαφή του χρήστη με το μηχάνημα από μια τεμπέλικη ενασχόληση του καναπέ, σε μία πλήρως διαδραστική (και κοπιαστική φυσικά, αλλά αυτό είναι καλό για την υγεία ενός νωχελικού / οκνηρού gamer) εμπειρία.

Μέσα στα βίντεο όπως θα παρακολουθήσετε, το «Project Natal» μια οικογένεια παίζει καθισμένη στον καναπέ όπου η κόρη οδηγεί μια Φόρμουλα απλά κουνώντας περιστροφικά τα χέρια της σαν να κρατά το τιμόνι, ενώ παράλληλα αλλάζει ταχύτητες κουνώντας το χέρι της στον αέρα σαν να χειρίζεται έναν «εικονικό» λεβιέ.

Έκπληξη προκαλεί η στιγμή που όταν το αυτοκίνητο μπαίνει στα pits, πετάγεται ο μπαμπάς όρθιος και αρχίζει να ξεβιδώνει τα μπουλόνια της ζάντας για να την βγάλει, έπειτα βάζει την καινούρια και τέλος βιδώνει τα μπουλόνια, όλα αυτά κάνοντας κινήσεις σαν να κρατά ένα κανονικό εργαλείο και μια κανονική ζάντα, όπως σχεδόν οι αληθινοί μηχανικοί στα πραγματικά pits των αγώνων!

Παρακάτω στο βίντεο βλέπουμε ότι το Project Natal αναγνωρίζει πλήρη σύλληψη της κίνησης του σώματος (Full body motion capture), δείχνοντας μαμά και κόρη (η οποία φοράει κάποιες έντονα πράσινες χρωματισμένες λωρίδες στο από την μέση και κάτω, εμφανώς για να αυξήσει την «αντίληψη» της κάμερας) όπου επιδίδονται σε ένα ποδοσφαιρικό πέναλτυ ματς. Η κόρη σουτάρει όπως το κάνουμε και στην πραγματικότητα, ενώ η μαμά αποκρούει με την ίδια πραγματική εκτίναξη (εντάξει δεν είναι και…Σαργκάνης)
Video Games | Project Natal | E3 09: Ricochet Stage Demo
XBox 360 | Playstation 3 | Nintendo Wii

Ένα ενδιαφέρον σημείο του βίντεο παρακάτω, επιδεικνύει την δυνατότητα του συστήματος να σκανάρει (scan) δικά μας αντικείμενα για χρήση μέσα στα παιχνίδια, εν προκειμένω ένας πιτσιρικάς σκανάρει το skateboard του και κατόπιν το χρησιμοποιεί σε αντίστοιχου είδους παιχνίδι, στο οποίο βέβαια τα κόλπα και τα άλματα γίνονται από τον ίδιο. Έπειτα από τον υπερκινητικό πιτσιρίκο, βλέπουμε μια κοπελιά η οποία με το που μπαίνει στον χώρο, το Xbox360 την αναγνωρίζει και την χαιρετά (και έτσι η Microsoft επιδεικνύει την αναγνώριση προσώπου του Project Natal). Η νεαρά εν συνεχεία καλεί μια φίλη της σε βίντεο κλήση, απλά και μόνο λέγοντας στο μηχάνημα να καλέσει την φίλη την Σάρα (οπότε το Natal όχι μόνο έχει αναγνώριση φωνής αλλά και αναγνώριση ύφους, τρόπου, χρώματος και χροιάς φωνής). Προς το τέλος του βίντεο παρακολουθούμε το αγαπημένο σπορ της αμερικανικής οικογένειας, που είναι να συμμετάσχει σε τηλεπαιχνίδια από τον καναπέ της, σε αυτή την περίπτωση ένα παιχνίδι ερωτήσεων έναντι σε μία άλλη οικογένεια.


Φυσικά όπως λέει και το ρητό καλύτερα μια εικόνα παρά χίλιες λέξεις, πόσο μάλλον όταν είναι βίντεο, για αυτό κι εμείς σας έχουμε δύο. Αυτό πάντως που πρέπει να προσθέσουμε είναι ότι θα δείτε είναι το «όραμα» της Microsoft για το Project Natal και όχι το τελικό προϊόν, διότι όπως θα παρατηρήσετε στην έναρξη του βίντεο, κάτω αριστερά στην οθόνη εμφανίζεται το «Product Vision: actual features and functionality may vary». Άλλωστε η Microsoft συνηθίζει να δημιουργεί ένα τεράστιο hype (ντόρο) για τα επερχόμενα προϊόντα της, αλλά έχει την τάση επίσης να τα «πετσοκόβει» στην τελική τους μορφή απογοητεύοντας εν τέλει (βλέπε Windows Vista και την δήθεν επανάσταση που ακούγονταν το 2005 ότι θα έφερναν όταν θα δίνονταν στο κοινό – φυσικά όλοι γνωρίζουμε πόσο δεν τα προτίμησε ο κόσμος). Τέλος να πούμε ότι η Microsoft δήλωσε πως το Project Natal δεν θα λανσαριστεί το 2009.