WD 4TB My Book Studio Edition II


Οι εξωτερικοί σκληροί δίσκοι είναι επινόηση λίαν εξυπηρετική. Η αρχιτεκτονική είναι απλή: ένας κανονικός εσωτερικός σκληρός δίσκος ίδιος με εκείνους που βρίσκονται στο εσωτερικό των υπολογιστών, τοποθετείται σε ένα εξωτερικό «κουτί» (δηλαδή σε ένα πλαίσιο συνοδεία κατάλληλων τσιπ – ελεγκτών) με διάφορες δυνατότητες σύνδεσης (πχ USB 2.0). Έτσι ο εξωτερικός σκληρός δίσκος δύναται να είναι φορητός αλλά και ανεξάρτητος από έναν υπολογιστή, δηλαδή μπορεί να συνδεθεί με οποιονδήποτε PC ή Mac και να λειτουργήσει άψογα, χωρίς καμία ρύθμιση ή γνώσεις από την μεριά του χρήστη.



Ο τελευταίος εξωτερικός σκληρός δίσκος από την Western Digital ακούει στο όνομα My Book Studio Edition II και έχει χώρο…που δεν τελειώνει καθώς είναι τέσσερα ολόκληρα Terabyte, ήτοι 4TB ή αλλιώς 4.000 Gigabyte. Αν υπολογίσουμε ότι μια ταινία τύπου DivX / XviD έχει μέγεθος περί τα 750MB, τότε αντιλαμβανόμαστε ότι στο «τέρας» των 4ΤΒ χωρούν 5.330 ταινίες – αντίστοιχα για μουσική το νούμερο εκτοξεύεται στα εκατοντάδες χιλιάδες αρχεία! Πέραν όμως του αστείρευτου σχεδόν αποθηκευτικού χώρου, ένα επίσης καλό χαρακτηριστικό του My Book Studio Edition II είναι ότι έχει σωρεία τύπων συνδέσεων με υπολογιστή: USB 2.0, FireWire 400, FireWire 800 και eSATA. Η πρώτη συνδεσμολογία είναι αυτή που «πάει με όλους», η USB δηλαδή. Εν συνεχεία έχουμε τις αξιόπιστες FireWire 400/800. Η εικόνα συμπληρώνεται με την eSATA, που προσφέρει τις ταχύτερες μεταφορές από όλες και μάλιστα με διαφορά. Η εν λόγω θύρα έχει αρχίσει και βρίσκει τον δρόμο της σε ολοένα και περισσότερα laptop αλλά και desktop συστήματα υπολογιστών – για τους δε χρήστες Mac Pro και MacBook Pro υπάρχουν λύσεις για eSATA δια θύρας PCI και ExpressCard (πχ: http://www.macupgrades.co.uk/store/index.php?cPath=49).
Τέλος, να αναφέρουμε ότι ο εξωτερικός δίσκος της Western Digital είναι «φιλικός» προς το περιβάλλον κάνοντας χρήση της WD GreenPower Technology, η οποία προσφέρει λειτουργία με 1/3 λιγότερη κατανάλωση ενέργειας. Η τιμή είναι στα 649,99 δολάρια Αμερικής (περίπου 468 ευρώ), όχι ιδιαίτερα μεγάλη αρκεί να σκεφτείτε ότι μιλάμε για 4.000Gigabyte! (περισσότερες πληροφορίες: http://news.prnewswire.com/ViewContent.aspx?ACCT=109&STORY=/www/story/06-09-2009/0005040709&EDATE=).