Η GM κλείνει 11 εργοστάσια

Το αμερικανικό δημόσιο ανέφερε ότι η εταιρία θα καταθέσει τον ισολογισμό της

01/06/2009 | 06:33
Η GM θα καταθέσει τον ισολογισμό της, προκειμένου να ενταχθεί στη διαδικασία δικαστικής εξυγίανσης

Η GM θα καταθέσει τον ισολογισμό της, προκειμένου να ενταχθεί στη διαδικασία δικαστικής εξυγίανσης
προηγούμενο 1 από 1 επόμενο

Το αμερικανικό δημόσιο ανακοίνωσε πως η αυτοκινητοβιομηχανία General Motors θα καταθέσει τον ισολογισμό της, προκειμένου να ενταχθεί στη διαδικασία δικαστικής εξυγίανσης, η οποία θα διαρκέσει περί τις 60 έως 90 ημέρες και επιτάσσει το κλείσιμο 11 εργοστασίων της.

Μία νέα εταιρεία θα συσταθεί για να επανακτήσει τις πιο προσοδοφόρες μετοχές της εταιρείας, της οποίας οι οικονομικές υποχρεώσεις θα μειωθούν στο μισό, εξήγησε τηλεφωνικώς στέλεχος της κυβέρνησης του Μπαράκ Ομπάμα.

Το αμερικανικό δημόσιο θα διαθέσει 30,1 δισ. δολάρια και θα ελέγχει το 60% του κεφαλαίου της.

Το καναδικό δημόσιο και η επαρχία του Οντάριο θα μεταγγίσουν 9,5 δισ. δολάρια και θα ελέγχει το 12% των μετοχών.

Το 17,5% της εταιρείας θα περιέλθει στο Ταμείο Συνταξιοδότησης των εργαζομένων, ενώ το 10% στους παλαιούς πιστωτές που έχουν συνυπογράψει το σχέδιο διάσωσης.

Οι σημερινοί μέτοχοι του πρώην μεγαλύτερου παγκοσμίως κατασκευαστή αυτοκινήτων θα αποζημιωθούν στο σύνολο της τιμής των μετοχών που κατέχουν.

Σε έγγραφο που έδωσε στη δημοσιότητα η κυβέρνηση, η GM επιβεβαιώνει πως, σύμφωνα με το σχέδιο αναδιάρθρωσης που κατέθεσε τον Φεβρουάριο, θα κλείσει 11 από τα εργοστάσιά της και θα θέσει σε τεχνική ανεργία άλλα τρία.

Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα θα αναφερθεί τη Δευτέρα στις 18.55, ώρα Ελλάδος, στο θέμα της ανασυγκρότησης του τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας, ενώ αναμένεται και από το πτωχευτικό δικαστήριο της Νέας Υόρκης η απόφαση για τη δικαστική εξυγίανση της Chrysler.