«iPhone 3G [S]» όπου S = Speed


10 Ιουνίου 2009

Όπως είχαμε αναφέρει και εχθές, στην WWDC της Apple παρουσιάστηκε ο διάδοχος του δημοφιλούς κινητού τηλεφώνου της εταιρείας, με την ονομασία iPhone 3G [S]. Όπως αντιλαμβάνεστε, η υποδοχή του κόσμου ήταν παραπάνω από θερμή, με συχνά χειροκροτήματα κατά την διάρκεια της παρουσίασης. Εξωτερικά θα δείχνει ίδιο με το προηγούμενο μοντέλο (προφανώς για να μην "ξενίσει" τον υποψήφιο αγοραστή, αλλά και να παραμένει ένα «iPhone»), αλλά η ουσία… κρύβεται στο εσωτερικό του -ήτοι τα τεχνικά χαρακτηριστικά και το λογισμικό OS 3.0.

Σύμφωνα με την παράδοση της Apple, τα τεχνικά χαρακτηριστικά δεν αναφέρονται με «κομπιουτερίστικη» διάλεκτο (ξέρετε, αυτή που χρησιμοποιούμε οι «κομπιουτεράδες» και δεν μας καταλαβαίνει κανείς), αλλά με απλά και ανθρώπινα λόγια, δηλαδή τι πραγματικά το διαφορετικό, τι το καλύτερο αποκομίζει ο χρήστης λόγω των βελτιωμένων τεχνικών χαρακτηριστικών. Σε αυτό το μοτίβο, η Apple μας ενημερώνει: ταχύτερος κεντρικός επεξεργαστής, διπλάσια μνήμη RAM και αρκετά βελτιωμένες επιδόσεις στα γραφικά. Ακόμα πιο λιανά: υπερδιπλάσια ταχύτητα στους χειρισμούς του χρήστη, άνοιγμα – κλείσιμο εφαρμογών σχεδόν άμεσο, ταχύτατο σερφάρισμα και φόρτωμα ιστοσελίδων, παιχνίδια με αξιοπρεπέστατα και γρήγορα γραφικά. Αυτά περί εσωτερικών τσιπ. Φυσικά, η Apple δεν σταματά εδώ:

· Επιτέλους κάμερα των 3MP με αυτόματη εστίαση (μάλιστα ο χρήστης μπορεί να εστιάσει τον φακό σε συγκεκριμένο σημείο του κάδρου απλά ακουμπώντας σε αυτό το δάχτυλό του!), δυνατότητα macro για ποιότητα στις κοντινές λήψεις (απόσταση από 10cm και άνω!), λήψη σε χαμηλό φωτισμό, ισορροπία λευκού, έκθεσης. Με λίγα λόγια φωτογραφίες άψογες (όσοι γνωρίζουν από ψηφιακή φωτογραφία, ξέρουν ότι τα πολλά MP σκέτα δεν επαρκούν για ποιοτική φωτογραφία, χρειάζονται και περαιτέρω χαρακτηριστικά).

· Επίσης, δυνατότητα εγγραφής βίντεο επιπέδου VGA στα 30 καρέ/δευτερόλεπτο. Δυνατότητα επεξεργασίας του βίντεο (κόψιμο – ράψιμο σκηνών) μέσα από το ίδιο το iPhone 3G [S], καθώς και αποστολή του σε δημοφιλείς σελίδες κοινωνικής δικτύωσης.

· Ηλεκτρονική πυξίδα, για να μην χάνετε ποτέ τον προσανατολισμό σας, φυσικά με απόλυτη διασύνδεση με τους χάρτες και τις λοιπές εφαρμογές.

· Φωνητικός έλεγχος: απλά εκφωνείτε ποιον θέλετε να καλέσετε. «Λέτε» στο iPhone 3G [S] ποιο τραγούδι / άλμπουμ / καλλιτέχνη θέλετε να ακούσετε. Μπορείτε, μάλιστα, «απευθυνόμενοι» στο τηλέφωνο, να δηλώσετε ότι σας αρέσει το τραγούδι που ακούτε και να σας βρει αντίστοιχου ύφους μουσική μέσα από αυτά που έχετε στην εσωτερική μνήμη.

· Εσωτερική μνήμη: 16GB και 32GB αντίστοιχα.

· Φυσικά υποστήριξη HSDPA στα 7.2Mbps.

· Δυνατότητα αποκοπής – αντιγραφής – επικόλλησης (cut – copy – paste) κειμένου και φωτογραφιών μεταξύ εφαρμογών, φυσικά και από σελίδες του Διαδικτύου.

· Απεικόνιση πληκτρολογίου (για συγγραφή κειμένου) σε πλάγια διάταξη.

· Δυνατότητα σύνδεσης με τον υπολογιστή και διαμοιρασμός της επικοινωνίας με το Internet, μέσω του δικτύου 3G (αγγλιστί: Internet Tethering).

· Σεβασμός στους χρήστες με ειδικές ανάγκες: δυνατότητα για εκφώνηση σε ό,τι προβάλλεται (Voice Over) αλλά και Zoom για πιο εύκολη ανάγνωση.

· Αυξημένος χρόνος μπαταρίας.

· Δύο χρώματα: λευκό και μαύρο.

Βέβαια, τα χαρακτηριστικά του νέου Λειτουργικού Συστήματος δεν θα μπορούσαμε λόγω του πλήθους τους (θα χρειαζόμασταν σελίδες!) να τα περιγράψουμε, το σίγουρο είναι όμως ότι οι υποψήφιοι αγοραστές θα χάσουν αρκετά μπάνια στην παραλία επειδή θα έχουν «κολλήσει» στην ξαπλώστρα τους με το νεοαποκτηθέν gadget. Ναι, όπως θα καταλάβατε, το iPhone 3G [S] θα μας έρθει τόσο σύντομα, που ακόμα θα κάνουμε μπάνια. Κατά την Apple, στην χώρα μας θα έρθει στο διάστημα μεταξύ 3 και 17 Ιουλίου. Τιμή στην Αμερική (με διετές συμβόλαιο): 199 δολάρια για το μοντέλο των 16GB και 299 δολάρια για των 32GB αντίστοιχα. Η Apple όμως δεν ξεχνά ότι... πάνω απ’ όλα ο πελάτης: το «παλιό» iPhone 3G των 8GB παραμένει στην αγορά, αλλά πλέον με μειωμένη τιμή, στα 99 δολάρια! Ας ξεκινήσει λοιπόν η δεύτερη περίοδος φρενίτιδας, με επίκεντρο το «iPhone 3G [S]. Περαστικά μας!