Η OCZ Technology παρουσιάζει τα Agility 2.5” Solid State Drives





Ο σκληρός δίσκος είναι ένα από τα βασικά σημεία ενός υπολογιστή – μέσα σε αυτόν αποθηκεύονται τα πάντα, από το ίδιο το Λειτουργικό Σύστημα και τα αρχεία του, τα αρχεία των προγραμμάτων που χρησιμοποιούμε καθώς και τα αρχεία που έχουμε εμείς δημιουργήσει (κείμενα, φωτογραφίες, βίντεο, μουσική, κλπ.). Οι περισσότεροι από τους μέσους χρήστες επίσης θεωρούν -εσφαλμένα δυστυχώς- ότι για να αυξήσουν την συνολική ταχύτητα του υπολογιστή τους (προσοχή: δεν αναφερόμαστε στην ταχύτητα ροής καρέ/δευτερόλεπτο των παιχνιδιών, αλλά την γενικότερη ταχύτητα απόκρισης τους συστήματος, πχ. το πόσο γρήγορα φορτώνουν τα προγράμματα και κλείνουν) σε έναν υπολογιστή δύο ετών, ότι πρέπει να αυξήσουν την μνήμη RAM. Εν μέρει είναι σωστό (αν ο υπολογιστής είναι κάτω από 1-2 GB RAM) αλλά η κύριος υπαίτιος είναι ο σκληρός δίσκος και οι ταχύτητές του: η ταχύτητα να βρει το αρχείο / δεδομένο (seek time) και η ταχύτητα να το διαβάζει / γράφει αντίστοιχα (read / write transfer rate).

Οι σκληροί δίσκοι μηχανικών μερών, όπως ονομάζονται οι «κλασσικοί», δεν μπορούν να συγκριθούν στις παραπάνω ταχύτητες με της νέας τεχνολογίας SSD (Solid State Drives) που δεν έχουν καθώς (με απλά λόγια) είναι σαν μεγάλες μνήμες RAM που έχουν συμπυκνωθεί μέσα σε ένα κουτί σκληρού δίσκου. Οι ταχύτητές τους μεγάλες, το μέγεθος μικρό, η διάρκεια ζωής μεγαλύτερη, η ενεργειακές απαιτήσεις μικρότερες….αλλά οι τιμές απαγορευτικές. Η εταιρεία OCZ Technology όμως παρουσίασε τους SSD 2,5 ιντσών με την ονομασία «Agility» σε τιμές «σχετικά» προσιτές.

Με ταχύτητα που αγγίζει τα 230MB/δευτερόλεπτο για ανάγνωση αρχείων και 135ΜΒ/δευτ. για εγγραφή, αφήνουν πολύ πίσω έναν μέσο σκληρό δίσκο που μετά βίας αγγίζει τα 70-80ΜΒ για ανάγνωση και τα 40-55ΜΒ για εγγραφή. Η ταχύτητες των SSD δίσκων Agility, μεταφράζονται σε ένα σύστημα (είτε Mac, είτε Windows, είτε Linux) πολύ πιο γρήγορο που ανταποκρίνεται στους χειρισμούς του χρήστη άμεσα, κάτι εξαιρετικά χρήσιμο για τους χρήστες των Windows που δουλεύουν δύο-τρεις και παραπάνω εφαρμογές ταυτόχρονα. Οι τιμές για τον δίσκο των 30GB είναι στα 129,99 δολάρια (93 ευρώ), των 60GB στα 219,99 δολάρια (157 ευρώ) και τέλος για τα 120GB η τιμή φτάνει στα 349,99 δολάρια αντίστοιχα (250 ευρώ). Τιμές σχετικά μικρές και ελκυστικές θα λέγαμε, δεδομένου ότι με΄χρι πριν από ένα χρόνο, για τα ίδια αποθηκευτικά μεγέθη σε SSD σκληρό δίσκο το κόστος ήταν απαγορευτικό για τον μέσο χρήστη αφού ήταν της τάξεως των χιλιάδων ευρώ…(περισσότερες πληροφορίες: http://www.ocztechnology.com/products/flash_drives/ocz_agility_series_sata_ii_2_5-ssd)