Η Sony προετοιμάζεται για συνδρομητικό PlayStation Network;

Φαίνεται τελικά ότι οι καιροί αλλάζουν και αντίστοιχα διαμορφώνουν διαφορετικά τις θέσεις της Sony, όσον αφορά το PSN, ήτοι PlayStation Network, την Διαδικτυακή δηλαδή κοινότητα που προσφέρεται μέσω του PlayStation 3 και PSP (PlayStation Portable). Ο λόγος για τις πρόσφατες φήμες περί αλλαγής στάσης της εταιρείας για την κοινότητά της, που έως σήμερα παραμένει δωρεάν – ένα σημείο το οποίο διατυμπάνιζε η Sony ως ο κύριος παράγοντας διαφοροποίησης έναντι της αντίστοιχης κοινότητας «Xbox LIVE!» της Microsoft για την κονσόλα Xbox360, που εξ αρχής ήταν (και είναι) διαθέσιμη επί πληρωμής η «Gold Membership» (που είναι πλήρης υπηρεσιών, διότι η δωρεάν «Sliver Membership» δεν έχει πολλές από αυτές με κυριότερη την απουσία διαδικτυακού παιχνιδιού μεταξύ χρηστών). Όμως όπως είπαμε και πιο πριν, οι συνθήκες στο παγκόσμιο οικονομικό τοπίο έχουν αλλάξει σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, οι χρήστες έχουν πλέον αυξημένες απαιτήσεις και η Sony κάπως πρέπει να ανταποκριθεί σε όλα αυτά.



Έτσι, εμφανίστηκε μια έρευνα από την IPSOS Online Research για λογαριασμό της Sony, στην οποία περιγράφεται ένα υποθετικό μοντέλο υπηρεσιών για το PSN αλλά υπό την μορφή συνδρομής (πληρωτέας σαφώς), σε ετήσια ή μηνιαία βάση στα 69,99 ή 4,99 δολάρια αντίστοιχα. Προτού σπεύσουν οι απανταχού Sony-users να καταδικάσουν την συγκεκριμένη πρόταση της Sony (που δεν είναι καν ακόμα πρόταση, αλλά μια έρευνα μόνο, κοινώς «ρίχνουμε άδεια, να δούμε τι ψάρια θα -και αν- πιάσουμε»), πρέπει να τονίσουμε ότι οι υπηρεσίες που θα διατίθενται ξεπερνούν κατά πολύ τις αντίστοιχες του XboxLIVE! – θα λέγαμε μάλιστα ότι είναι λίαν ελκυστικές.

Στο σύνολο των 22 υπηρεσιών / χαρακτηριστικών που θα ενσωματώνει η συνδρομητική μορφή του PSN, σίγουρα οι περισσότεροι χρήστες θα βρουν αρκετές που θα τους τραβήξουν έντονα την προσοχή. Ανάμεσα σε αυτές ξεχωρίζουν: επέκταση εγγύησης του PS3 στα τρία χρόνια, πρόσβαση στις δοκιμαστικές (beta) εκδόσεις των τίτλων, ελεύθερη (δωρεάν) δοκιμή έως και 60 λεπτά για κάθε νέο τίτλο, πλήρως δωρεάν πρόσβαση σε τίτλους PSOne Classics, PSP Minis, και PS3 / PSP Themes, εκπτώσεις εν γένει στο περιεχόμενο του PS Store, δυνατότητα αποθήκευσης των saves των παιχνιδιών στους servers της Sony (Cloud Storage) ώστε να μην χαθούν ποτέ, δυνατότητα συνομιλίας μεταξύ χρηστών ανεξάρτητα από τον τίτλο που παίζουν (cross-game chat), υλικό αποκλειστικά για τα μέλη του συνδρομητικού PSN, υπηρεσία Online Music / Video service, ενώ τέλος θα υπάρχει «προτεραιότητα» στην εξυπηρέτηση πελατών για τους συνδρομητές από τη Sony και ειδικά «δωράκια» από την εταιρεία αποκλειστικά στα μέλη.

Προς το παρόν όλα τα παραπάνω ανήκουν ακόμα στην κατηγορία «φήμες» (επίσημο σχόλιο / τοποθέτηση από τη Sony για την έρευνα δεν υπάρχει), εικάζεται πάντως πως στις αρχές του 2010 η Sony θα έχει καταλήξει στο τι τελικά θα κάνει…
zougla.gr