Ανακαλύφθηκε το γονίδιο των σγουρών μαλλιών

Η ανακάλυψη θα καταστήσει μελλοντικά εφικτή την προγεννητική πρόβλεψη αν ένα παιδί θα έχει ίσια ή κατσαρά μαλλιά

Αυστραλοί επιστήμονες ανακάλυψαν ένα γονίδιο που ευθύνεται για τα κατσαρά μαλλιά και το οποίο ανοίγει πιθανώς το δρόμο για να δημιουργηθεί ένα χάπι που θα έχει ουσιαστικά την ίδια λειτουργία με αυτή των συσκευών που ισιώνουν τα μαλλιά. Η ανακάλυψη επίσης θα καταστήσει μελλοντικά εφικτή την προγεννητική πρόβλεψη αν ένα παιδί θα έχει ίσια ή κατσαρά μαλλιά.

Η ανακάλυψη, που δημοσιεύτηκε στο "American Journal of Human Genetics" (Αμερικανικό Περιοδικό Ανθρώπινης Γενετικής) έγινε από ερευνητές του Ινστιτούτου Ιατρικών Ερευνών του Κουίνσλαντ, υπό τον καθηγητή Νικ Μάρτιν, επικεφαλής του Εργαστηρίου Γενετικής Επιδημιολογίας.

Οι ερευνητές εντόπισαν ένα γονίδιο που θεωρούν ότι είναι το κατ' εξοχήν υπεύθυνο για τη δημιουργία μπουκλών και το οποίο ήταν ήδη γνωστό ότι παίζει ρόλο στην ανάπτυξη των θυλακίων των τριχών των μαλλιών. Μια παραλλαγή αυτού του γονιδίου καθορίζει αν ένας άνθρωπος θα έχει ίσια ή κατσαρά μαλλιά.

Σύμφωνα με την έρευνα, το 45% των ατόμων ευρωπαϊκής καταγωγής έχουν ίσια μαλλιά, το 40% κυματιστά και το 15% κατσαρά. Σύμφωνα με άλλες μελέτες, οι πιθανότητες τα παιδιά να κληρονομήσουν τα σγουρά μαλλιά από τους γονείς τους, είναι πολύ μεγάλες (γύρω στο 90%).

Όπως εκτίμησε ο καθηγητής Μάρτιν, ίσως πλέον καταστεί εφικτό να βρεθεί βιολογικός (με χάπι) και όχι τεχνητός τρόπος (στα κομμωτήρια) για το ίσιωμα των μαλλιών. Ήδη η ερευνητική ομάδα του μελετά το ζήτημα και τον Ιανουάριο πρόκειται να το συζητήσει με μια μεγάλη εταιρία καλλυντικών στο Παρίσι. Παράλληλα, οι ερευνητές θα προσπαθήσουν να βελτιώσουν την πρόβλεψη για το ένα παιδί θα γεννηθεί με σγουρά μαλλιά ή όχι.
skai.gr