Απρόσμενα πολύπλοκη η μονοκύτταρη ζωή

Ένα "απλό" βακτήριο μόνο απλό δεν είναι

Η εσωτερική λειτουργία ενός -υποτίθεται- απλού μικρο-οργανισμού όπως ένα βακτήριο, αποδεικνύεται ότι είναι πολύ πιο πολύπλοκη από ό,τι πίστευαν μέχρι τώρα οι επιστήμονες, σύμφωνα με νέα έρευνα, η οποία προσέφερε την πιο λεπτομερή μέχρι σήμερα εικόνα των θεμελιωδών λειτουργιών της ζωής σε μοριακό επίπεδο.

Μια ενδελεχής εξέταση του μυκοπλάσματος της πνευμονίας, έφερε στο φως λεπτομέρειες που ανατρέπουν τις μέχρι τώρα αντιλήψεις σχετικά με το πώς το "δουλεύει" το μικροσκοπικό βακτήριο και τα γονίδιά του.

To συγκεκριμένο μυκόπλασμα, που δεν είναι ο μικρότερος οργανισμός στον πλανήτη μας, αλλά διαθέτει μόλις 689 γονίδια -έναντι 4.000 σε πολλά άλλα βακτήρια και περίπου 20.000 στους ανθρώπους- βρέθηκε ότι έχει μια εντυπωσιακή προσαρμοστικότητα και ευκαμψία, που του επιτρέπει να αντιδρά ταχύτατα στις αλλαγές στο περιβάλλον του και την τροφή του.

Το μεγαλύτερο "σοκ" για τους επιστήμονες ήταν ότι το μυκόπλασμα της πνευμονίας τα βγάζει πέρα με μόνο οκτώ γονιδιακούς "διακόπτες" ή "μεταγραφικούς παράγοντες", σε σχέση με πάνω από 50 σε άλλα βακτήρια. Οι "διακόπτες" αυτοί είναι οι παράγοντες - κλειδιά, που επιτρέπουν στους ζωντανούς οργανισμούς να ενεργοποιούν ή να απενεργοποιούν τα γονίδια.

"Υπήρξαν πολλές εκπλήξεις. Αν και έχει ένα πολύ μικροσκοπικό γονιδίωμα, το βακτήριο αυτό είναι πολύ πιο πολύπλοκο από ό,τι νομίζαμε", δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας.

Μια άλλη απρόσμενη ανακάλυψη ήταν ότι οι πρωτεΐνες που παράγονται από τα γονίδια του βακτηρίου, δεν "ζευγαρώνουν" κατ' ανάγκην με τους πιο κοντινούς τους γείτονες όπως θεωρείτο μέχρι τώρα, αλλά συχνά συνδυάζονται με πρωτεΐνες που προέρχονται από άλλα μακρινά γονίδια, αυξάνοντας έτσι κατά πολύ την ευπροσαρμοστικότητα και ευελιξία αντίδρασης του βακτηρίου στις αλλαγές του περιβάλλοντός του.

Η αποκαλυπτική μελέτη έγινε από ερευνητές με επικεφαλής τον Πιρ Μπορκ του Ευρωπαϊκού Εργαστηρίου Μοριακής Βιολογίας (EMBL) στη Χαϊδελβέργη της Γερμανίας, ενώ στην πολυπληθή ερευνητική ομάδα συμμετείχαν και δύο ελληνικής καταγωγής ερευνητές, ο Αχιλλέας Φραγκάκης από το EMBL και ο Κωνσταντίνος Μιχαλοδημητράκης από το πανεπιστήμιο Πομπέου Φάμπρα της Βαρκελώνης στην Ισπανία.
skai.gr