Παγωτό: απόλαυση χωρίς ενοχές

Ευελπιστούν ότι θα έχουν έτοιμο ένα δοκιμαστικό παγωτό σε έξι μήνες, ενώ σε περίπου δύο χρόνια υπολογίζουν ότι ένα τέτοιο παγωτό μπορεί να βγει στην αγορά.

Όνειρο κάθε ανθρώπου είναι η απόλαυση –χωρίς ενοχές- ενός παγωτού το οποίο θα κάνει καλό στην υγεία, καθώς θα περιέχει ωφέλιμα και θρεπτικά συστατικά.

Αμερικανοί ερευνητές, υπό τον καθηγητή Χημείας Τροφίμων Ίνγκολφ Γκρούεν του πανεπιστημίου του Μισούρι - Κολύμπια, σύμφωνα με το Live Science, εργάζονται πάνω σε αυτό το φιλόδοξο σχέδιο.

Οι ερευνητές προσπαθούν να εμπλουτίσουν το παγωτό κυρίως με διαιτητικές ίνες, αντιοξειδωτικά (προστατεύουν τα κύτταρα από τις βλάβες που προκαλούν οι λεγόμενες "ελεύθερες ρίζες") και προβιοτικά (εντερικά βακτήρια που βοηθάνε στην πέψη).

Ευελπιστούν ότι θα έχουν έτοιμο ένα δοκιμαστικό παγωτό σε έξι μήνες, ενώ σε περίπου δύο χρόνια υπολογίζουν ότι ένα τέτοιο παγωτό μπορεί να βγει στην αγορά.

Βέβαια, όπως και οι ίδιοι παραδέχονται, αν και όταν το παγωτό φθάσει στα καταστήματα, δεν θα πρέπει οι καταναλωτές εγκαταλείψουν την υγιεινή διατροφή τους με φρούτα και λαχανικά και να… το ρίξουν μόνο στα παγωτά.

Πάντως οι αμερικανοί ερευνητές προβλέπουν ότι το υγιεινό παγωτό τους, όταν θα είναι έτοιμο, δεν θα έχει άσχημη γεύση, αλλά πιθανότατα δεν θα έχει και τη σούπερ-γεύση που ονειρεύεται κανείς σε ένα παγωτό, παρόλα αυτά οι καταναλωτές θα το αγοράσουν.

Ο στόχος δεν είναι πάντως εύκολο να επιτευχθεί, επειδή οι υγιεινές νέες ουσίες που πρέπει να προστεθούν, έχουν συχνά πικρή ή γενικά δυσάρεστη γεύση και επιπλέον επηρεάζουν την υφή του παγωτού.
skai.gr