Χριστούγεννα στο διάστημα

Για άλλους τρεις κοσμοναύτες

Ακόμα τρεις κοσμοναύτες βρίσκονται πλέον στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS), καθώς την Τρίτη προσδέθηκε με επιτυχία στον ISS το ρωσικό διαστημόπλοιο Soyuz που τους μετέφερε.

Ο αστροναύτης Τι Τζέι Κρίμερ από τις ΗΠΑ, ο Ρώσος κοσμοναύτης Όλεγκ Κότοφ κι ο Ιάπωνας αστροναύτης Σοΐτσι Νογκούτσι συνάντησαν τον Αμερικανό Τζεφ Ουίλιαμς και τον Ρώσο Μαξίμ Σουράεφ. Θα βρίσκονται μαζί τους σε τροχιά στο Σταθμό για έξι μήνες.

Οι Ουίλιαμς και Σουράεφ, που βρίσκονται στον σταθμό από τον Οκτώβριο, εκτελούσαν μόνοι όλα τα αναγκαία καθήκοντα επί τρεις εβδομάδες, μετά την αποχώρηση τριών μελών πληρώματος, από το Βέλγιο, από τον Καναδά και από τη Ρωσία.

«Τρεις νέες χριστουγεννιάτικες κάλτσες κρεμάστηκαν στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό» ήταν το μήνυμα που μεταδόθηκε από το Κέντρο Ελέγχου της αποστολής στο Χιούστον όταν το ρωσικό διαστημόπλοιο συνδέθηκε στο σταθμό πάνω από τη Βραζιλία.

Ο Κότοφ είπε ότι τα πέντε μέλη θα γιορτάσουν τα Χριστούγεννα μαζί. Το Σογιούζ έπαιξε το ρόλο της σλαβικής εκδοχής του Άι-Βασίλη, φέρνοντας ένα σάκο με δώρα κι ένα μεγάλο Χριστουγεννιάτικο δέντρο, πρόσθεσε.

Ο Νογκούτσι μετέφερε τα υλικά για να φτιάξει σούσι για την ομάδα κι ένα λούτρινο τίγρη προς τιμή της επερχόμενης κινεζικής χρονιάς του τίγρη.

Οι πέντε «ένοικοι» του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού θα έχουν φορτωμένο πρόγραμμα, περιλαμβανομένου ενός διαστημικού περιπάτου, της μεταφοράς του Soyuz, της υποδοχής του Progress, ενός μη επανδρωμένου ρωσικού διαστημοπλοίου ανεφοδιασμού, και της υποδοχής του Endeavour, του αμερικανικού διαστημικού λεωφορείου, το Φεβρουάριο.
skai.gr