Η μοναξιά εξαπλώνεται σαν ιός

Σύμφωνα με νέα επιστημονική μελέτη

Ένα άτομο σε μια παρέα είναι αρκετό για να «διαδοθεί» το συναίσθημα –ως κολλητικός ιός- και στα υπόλοιπα μέλη.

Αυτό είναι το συμπέρασμα νέας αμερικανικής έρευνας που διαπίστωσε επίσης ότι το «μικρόβιο» της μοναξιάς χτυπά περισσότερο τις γυναίκες σε σχέση με τους άντρες. Προκύπτει ότι κάθε φίλος που έχει κάποιος, τον σώζει κατά μέσο όρο από δύο μέρες μοναξιάς το χρόνο.

Μελετώντας περισσότερους από 5.000 ανθρώπους και τις κοινωνικές επαφές τους για χρονικό διάστημα άνω των δέκα ετών, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η μοναξιά τελικά μπορεί να είναι "κολλητική", ενώ οι μοναχικοί άνθρωποι τείνουν σταδιακά να "εξοβελιστούν" στο περιθώριο των κοινωνικών δικτύων.

Όσο πιο πολύ στην περιφέρεια της κοινωνίας βρίσκεται κάποιος, τόσους λιγότερους φίλους έχει. Πριν όμως καθένας μοναχικός άνθρωπος διακόψει τις κοινωνικές σχέσεις του, μεταδίδει την μοναξιά του στους γύρω του, οι οποίοι επίσης τείνουν να γίνουν πιο μοναχικοί.

Η έρευνα έγινε από επιστήμονες με επικεφαλής τον ψυχολόγο Τζον Κατσιόπο του πανεπιστημίου του Σικάγο, σε συνεργασία με ερευνητές από την Ιατρική Σχολή του πανεπιστημίου Χάρβαρντ και του πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας-Σαν Ντιέγκο, και δημοσιεύθηκε στο "Journal of Personality and Social Psychology" (Περιοδικό Προσωπικότητας και Κοινωνικής Ψυχολογίας)
skai.gr