Γάμος: Το καλύτερο αντικαταθλιπτικό

Έρευνα στη Νέα Ζηλανδία σε δείγμα από 15 χώρες

"Φάρμακο" για την ψυχική υγεία και των δύο φύλων αποτελεί ο γάμος, σύμφωνα έρευνα επιστημόνων από τη Νέα Ζηλανδία.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 34.500 ανθρώπων από 15 χώρες, ενώ βασίστηκε και σε στοιχεία για την ψυχική υγεία από τα αρχεία του ΠΟΥ.

Όπως τονίζουν οι επιστήμονες που πραγματοποίησαν την έρευνα, οι συζυγικές σχέσεις ωφελούν σε μεγάλο βαθμό την ψυχική υγεία τόσο των ανδρών, όσο και των γυναικών.

Αντιθέτως, ο πόνος και οι διαταραχές που ακολουθούν τη διάλυση ενός γάμου, καθιστούν ακόμα πιο ευάλωτους τους ανθρώπους, ενώ η διάσταση, ο χωρισμός ή ο θάνατος ανάμεσα σε ένα παντρεμένο ζευγάρι αυξάνουν τους κινδύνους για την εμφάνιση ψυχικών προβλημάτων, όπως η κατάθλιψη στους άντρες και οι κατάχρηση αλκοόλ και φαρμάκων στις γυναίκες.

"Αυτό που κάνει την έρευνα μοναδική και περισσότερο αξιόπιστη είναι το γεγονός ότι έχουμε ένα πολύ μεγάλο δείγμα από τόσες χώρες και το ότι διαθέτουμε στοιχεία όχι μόνο για την κατάθλιψη, αλλά και για το άγχος και την κατάχρηση ουσιών", συμπληρώνει η Δρ Σκοτ.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε πρόσφατα στην βρετανική επιθεώρηση Psychological Medicine. Στην διεξαγωγή της συμμετείχαν ο ΠΟΥ, το πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ και αρκετοί διεθνείς οργανισμοί.
skai.gr