Μήνυμα κατά της βίας

Μηνύμα να τιμηθεί η μνήμη του Αλ. Γρηγορόπουλου χωρίς βιαιότητες από ΠτΔ - κόμματα

Έκκληση για ειρηνικές διαδηλώσεις ενόψει της επετείου του θανάτου του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου απηύθυναν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας και τα κόμματα, την ώρα που περισσότεροι από 10.000 αστυνομικοί βρίσκονται επί ποδός για την αποτροπή επεισοδίων.

Δεκάδες συγκεντρώσεις προγραμματίζονται για το Σαββατοκύριακο σε όλη τη χώρα στη μνήμη του Αλέξανδρου, ενώ υπό συμβολική κατάληψη τελούν πολλές πανεπιστημιακές σχολές και σχολεία.

Την βαθιά του πίστη στη νέα γενιά εξέφρασε σε μήνυμά του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

"Η δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου δεν ήταν μόνο μία απεχθής πράξη. Ήταν ένα δίδαγμα για όλους μας, πού μπορεί να οδηγήσει η αυθαιρεσία. Δεν ξεχνιέται και δεν μικραίνουν οι διαστάσεις της στο υποσυνείδητο της κοινωνίας και ιδιαίτερα της νεολαίας", τόνισε μεταξύ άλλων ο κ.Παπούλιας, εκφράζοντας τη συμπαράστασή του στην οικογένεια του άτυχου μαθητή.

"Εκφράζω ακόμη μία φορά την πίστη μου και τις ενοχές μου απέναντι στην νέα γενιά, στην οποία χρωστάμε την εξασφάλιση μιας δικαιότερης κοινωνίας. Ελπίζω ότι η μνήμη του Αλέξη θα τιμηθεί ειρηνικά γιατί αυτό είναι το ελάχιστο που του οφείλουμε όλοι".

"Δεν θα ανεχθούμε παρανομία και καταστροφές" διαμήνυσε η κυβέρνηση, δια στόματος Θεόδωρου Πάγκαλου.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης τόνισε ότι η μνήμη του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου πρέπει να τιμηθεί δημοκρατικά και υπεύθυνα. "Να υπάρξει περισυλλογή και υπεύθυνη αναζήτηση τρόπων για να βρουν διέξοδο οι προβληματισμοί της νεολαίας. Οι φωνές της καπηλείας και της ανευθυνότητας θα μείνουν στο περιθώριο" υπογράμμισε.

Ο κ. Πάγκαλος πρόσθεσε ότι υπάρχει σχεδιασμός και προετοιμασία από την ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, όπως φάνηκε και κατά την πορεία για την επέτειο του Πολυτεχνείου.

Οι εκδηλώσεις

Το Σάββατο, στις 5 το απόγευμα, καθώς και την Κυριακή στις 9 το βραδυ, κάτοικοι των Εξαρχείων πραγματοποιούν συγκέντρωση στο σημείο, όπου έχασε τη ζωή του ο 15χρονος.

Συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί και την Κυριακή στη 1.30 το μεσημέρι στα Προπύλαια, ενώ πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο προγραμματίζεται για την Δευτέρα.

Στη Θεσσαλονίκη, φοιτητές διοργανώνουν διάφορες εκδηλώσεις μνήμης στον Αλέξη μέσα στο Σαββατοκύριακο, ενώ κατελήφθη από αντιεξουσιαστές ο κινηματογράφος "Ολύμπιον" στην πλατεία Αριστοτέλους. Την ίδια ώρα, περισσότερες από 50 πανεπιστημιακές σχολές της χώρας τελούν υπό κατάληψη.

Το ετήσιο μνημόσυνο του Αλέξη Γρηγορόπουλου στο νεκροταφείο Νέας Σμύρνης θα πραγματοιηθεί την Κυριακή στις 11.30 το πρωί.

Η αστυνομία

Την ίδια στιγμή, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και η ηγεσία της αστυνομίας προβληματίζονται έντονα καθώς στην Αθήνα καταφθάνουν σκληροί αντιεξουσιαστές από ευρωπαϊκές χώρες.

Τη σύμπυξη ενιαίου κοινωνικού μετώπου ενάντια στη βία, εξήγγειλε την Παρασκευή ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

skai.gr