Έτοιμο το πρωτόκολλο του Blu-ray 3D με πρώτη συσκευή υποδοχής το PS3

Οριστικοποιήθηκε η τελική μορφή του πρωτοκόλλου Blu-ray 3D, το φορμά δηλαδή που θα φέρει την τρισδιάστατη απεικόνιση στον οικιακό χώρο, όπως ακριβώς προσφέρεται ως υπερθέαμα σε ειδικές κινηματογραφικές αίθουσες, που προβάλλουν 3D ταινίες (βλέπε Avatar – ίσως το δείγμα για το πώς πρέπει να γυρίζονται οι ταινίες 3D των επόμενων χρόνων).

Το νέο φορμά, λοιπόν, θα κάνει χρήση του κωδικοποιητή / αποκωδικοποιητή (codec = coder / decoder) MVC (Multiview Video Coding) που είναι απόγονος του ITU H.264 AVC (Advanced Video Coding) που χρησιμοποιείται στο «απλό» (το υπάρχον δηλαδή που είναι δισδιάστατο). Έτσι οι νέες ταινίες 3D θα μπορούν να «διαβαστούν» και από τα «κλασικά» μη-3D (από τούδε και στο εξής 2D) Blu-ray player, βέβαια θα δείχνουν όπως και όλες οι 2D ταινίες – άνευ δηλαδή της 3ης διάστασης. Η πρώτες συσκευές Blu-ray που θα είναι ικανές να διαβάσουν μια ταινία θα κάνουν την εμφάνισή τους στις αρχές του 2010 (πρώτο εξάμηνο), αλλά αυτή η συσκευή που θα «ενεργοποιήσει» πρώτη (μέσω μιας απλής και αυτόματης αναβάθμισης του εσωτερικού λογισμικού – firmware) θα είναι το PlayStation 3 (περιμένατε κάποια άλλη μήπως;).

Όμως, ας μη χαρούμε από τώρα, καθώς για να δει ο θεατής μια 3D ταινία Blu-ray πέραν της κατάλληλης συσκευής αναπαραγωγής, θα πρέπει να προμηθευτεί (εκτός και αν τα έχει «σκάσει» από τώρα αρκετές χιλιάδες ευρώ που κοστίζουν τα πρώτα μοντέλα 3D τηλεοράσεων) και μια 3D-έτοιμη τηλεόραση. Τέλος, ακόμα και να έχει το σύνολο των συσκευών, θα πρέπει (όπως όλοι οι ενδιαφερόμενοι) να βλέπει τηλεόραση με τέσσερα μάτια όπως λέγαμε παλιά, δηλαδή να φοράει τα απαραίτητα γυαλιά…ειδάλλως, γιοκ 3η διάσταση. Ίδωμεν…(και σε 3D)

(περισσότερες πληροφορίες: http://www.businesswire.com/portal/site/home/permalink/?ndmViewId=news_view&newsId=20091217005371&newsLang=en)
zougla.gr