Firefox 3.5

Firefox 3.5: νέα έκδοση του πιο δημοφιλούς προγράμματος πλοήγησης στο Internet – αύξηση ταχύτητας 2x έως 10x έναντι των εκδόσεων 3.0 και 2.0 αντίστοιχα


Firefox 3.5: νέα έκδοση του πιο δημοφιλούς προγράμματος πλοήγησης στο Internet – αύξηση ταχύτητας 2x έως 10x έναντι των εκδόσεων 3.0 και 2.0 αντίστοιχα

1 Ιουλίου 2009, 13:35


Όταν ακούτε την λέξη «Firefox», δηλαδή το όνομα ενός προγράμματος για πλοήγηση στο Internet, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι δεν μιλάμε απλά για μια ακόμα εφαρμογή την οποία χρησιμοποιούμε για να σερφάρουμε στο Διαδίκτυο. Είναι το αποτέλεσμα μιας ομάδας προγραμματιστών, από τους «αρχαίους» στο χώρο -για την ακρίβεια από τους λίγους πρώτους που δημιούργησαν ένα από τα πρώτα προγράμματα για πλοήγηση στο Διαδίκτυο (Netscape) πριν από 17 χρόνια περίπου, αρκετά πριν την Microsoft δηλαδή- που με πολλή προσπάθεια και αρκετό μεράκι πριν από τέσσερα χρόνια (2005) έδωσαν στον λαό, ένα ιντερνετο-πλοηγό που εκθρόνισε τον μέχρι-τότε-Βασιλιά, τον Internet Explorer της Microsoft.

Βλέπετε το 1995-1996 η Microsoft αντιλήφθηκε ότι το «μέλλον» είναι στο Διαδίκτυο και αποφάσισε να δώσει πολύ χρήμα και δουλειά (και πολλά άλλα…) στον τομέα ανάπτυξης εφαρμογών για το Διαδίκτυο, με αποτέλεσμα μέχρι το 1998 ο Internet Explorer να γίνει το Νο1 πρόγραμμα παγκοσμίως, με αποδοχή που ξεπερνούσε το 90%. Από το 2005 όπου η ομάδα έκανε το «comeback» της, με την διάθεση του Firefox, το τοπίο μέχρι σήμερα άλλαξε δραματικά και αυτό γιατί ο Internet Explorer (6, 7, 8) έμεινε πολύ πίσω…για το 2009 ο Firefox απολαμβάνει περίπου το 46,6% της παγκόσμιας χρήσης, ο IE 6 το 16,5%, ο ΙΕ 7 το 24,1% και ο ΙΕ 8 μόλις το 2,3%, ενώ ακολουθούν τα υπόλοιπα προγράμματα (Opera, Safari, Chrome, κλπ.). Όπως καταλαβαίνετε λοιπόν, η λέξη «Firefox» αντιπροσωπεύει την μεγάλη και επιτυχή προσπάθεια μιας ομάδας ανθρώπων να μας προσφέρουν ένα από το καλύτερα προγράμματα πλοήγησης στο Διαδίκτυο (όπως ακριβώς είχαν κάνει και προ 17ετίας).

Εχτές το Firefox έφτασε αισίως την έκδοση 3.5, η οποία υπόσχεται μεταξύ πολλών, κυρίως αυξημένη ταχύτητα. Επειδή πολλοί νομίζουν ότι η ταχύτητα που «φορτώνουν» οι σελίδες του Internet εξαρτάται αποκλειστικά από την ταχύτητα της γραμμής τους aDSL, η αλήθεια είναι ότι επηρεάζει και η ταχύτητα του ίδιου του προγράμματος που χρησιμοποιούμε. Έτσι το γεγονός ότι το Firefox 3.5 προσφέρει διπλάσια ταχύτητα έναντι της προηγούμενης 3.0 έκδοσης, είναι εξαιρετικό. Μάλιστα όσοι συνέχιζαν να χρησιμοποιούν την ακόμα παλαιότερη, την 2.0 δηλαδή, η αύξηση της ταχύτητας είναι δεκαπλάσια! Επιπροσθέτως έχουν βελτιωθεί αρκετά χαρακτηριστικά – λειτουργίες του προγράμματος, όπως πχ. η παραμετροποίηση στα δικά μας «μέτρα» και γούστα (σε χρηστικότητα, σε ευκολίες, στην αισθητική όψη, κλπ.). Διαθέσιμο για Windows, Mac OS, Linux, φυσικά και στα Ελληνικά. (περισσότερες πληροφορίες: http://www.mozilla.com/en-US/firefox/features/#performance και για κατέβασμα της νέας έκδοσης: http://www.mozilla.com/en-US/firefox/all.html)

www.zougla.gr