Πιο γρήγορο και από τη Ferrari





Τα 105 χλμ ανά τρία δευτερόλεπτα μπορεί να φτάσει η επιτάχυνση ενός τσιτάχ.



Αστραπιαία επιτάχυνση, που αγγίζει αυτή μίας Ferrari, μπορεί να αναπτύξει το τσιτάχ, προκαλώντας το έκδηλο ενδιαφέρον των επιστημόνων που προσπαθούν να ανακαλύψουν πώς είναι δυνατόν αυτά τα αιλουροειδή να "πιάνουν" τα 105 χλμ μέσα σε τρία δευτερόλεπτα!

Στο ζωολογικό κήπο Γουιπσνέιντ της Αγγλίας οι υπεύθυνοι σκέφτηκαν να μετατρέψουν το κλουβί ενός τσιτάχ σε... στίβο, με εξοπλισμό υψηλής τεχνολογίας, και στη συνέχεια να κάνουν το αιλουροειδές να τρέξει. Όπως ήταν φυσικό, το τσιτάχ δεν μπορεί να αντισταθεί στην πρόκληση, να κυνηγήσει δηλαδή ένα κοτόπουλο που κρέμεται από ένα σπάγκο.

Όπως εξηγεί ο Πένι Χάντσον, Διδάκτωρ του Βασιλικού Κολεγίου Κτηνιατρικής, στο έδαφος υπάρχουν ειδικές πλάκες με ηλεκτρονικούς αισθητήρες που μετρούν τη δύναμη των ποδιών, ενώ την ίδια ώρα κάμερες καταγράφουν κάθε κίνηση του τσιτάχ.

Εν συνεχεία η επιστημονική ομάδα μελετά το βίντεο και καταγράφει την παραμικρή λεπτομέρεια: Πώς δηλαδή το τσιτάχ τεντώνει τα πόδια του, πώς κυρτώνει τη ράχη και πώς περιστρέφει τις ωμοπλάτες.

Συγκεντρώνοντας όλες αυτές τις πληροφορίες οι επιστήμονες ελπίζουν να βρουν την εξήγηση για την απίστευτη ταχύτητα που αναπτύσσει το τσιτάχ.
http://www.skai.gr