Πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι αστροναύτες του Διαστημικού Σταθμού

Προβλήματα για τους αστροναύτες του Διαστημικού Σταθμού

Χάλασε η... τουαλέτα.

Ένα ασυνήθιστο και αρκετά ενοχλητικό πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι αστροναύτες που βρίσκονται στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) καθώς η βασική τουαλέτα... χάλασε και οι ίδιοι, αν και ειδικοί στην υψηλή τεχνολογία και εκπαιδευμένοι να αντιμετωπίζουν κάθε απρόοπτο, δεν κατάφεραν να την επισκευάσουν.

Καθώς μάλιστα αυτήν την εποχή στο Σταθμό επικρατεί πολυκοσμία (συνολικά διαβιούν εκεί 13 άτομα) οι αστροναύτες κάνουν ουρά για να χρησιμοποιήσουν τις εφεδρικές εγκαταστάσεις της ρωσικής πλευράς και την τουαλέτα του διαστημικού λεωφορείου Endeavour.

"Βάλε μια πινακίδα με την ένδειξη 'Εκτός λειτουργίας' στο WHC (τμήμα αποβλήτων και υγιεινής)", είπε ο Χαλ Γκέτσελμαν, από τον Έλεγχο Αποστολής, σε ένα μέλος του πληρώματος του ISS, μετά την αποτυχημένη απόπειρα επισκευής της τουαλέτας.

Η τουαλέτα αυτή, που συνδέεται με το σύστημα λυμάτων και ανακύκλωσης του σταθμού, ήταν η κυριότερη του ISS.

Η NASA έχει περιορίσει τη χρήση της τουαλέτας του διαστημικού λεωφορείου γιατί δεν μπορεί να αδειάσει τα λύματα έξω, όπως συνηθίζεται στις πτήσεις.

Και αυτό γιατί τα λύματα μπορεί να μολύνουν την ολοκαίνουρια εξέδρα επιστημονικών πειραμάτων του σταθμού. Η εξέδρα τοποθετήθηκε το Σάββατο και θα χρησιμοποιηθεί σε πειράματα που θα γίνουν στο ανοιχτό διάστημα.

Σύμφωνα με το διευθυντή πτήσης του σταθμού, Μπράιαν Σμιθ, προς ώρας δεν αποτελεί πρόβλημα η χρήση της τουαλέτας του διαστημικού λεωφορείου. Εάν όμως η βασική τουαλέτα δεν επισκευαστεί μέσα σε έξι ημέρες, τότε τα πράγματα θα δυσκολέψουν. "Δεν γνωρίζουμε ακόμη την έκταση του προβλήματος", είπε ο Σμιθ.
www.skai.gr