Το μεγαλύτερο... μικρό βήμα του ανθρώπου


Πατήστε εδώ για να «ταξιδέψετε» με το Apollo 11

Σαράντα χρόνια συμπληρώνονται σήμερα, 20 Ιουλίου, από την ημέρα που το διαστημικό λεωφορείο Apollo 11 προσσεληνώθηκε και ο Neil Armstrong πραγματοποίησε το μεγαλύτερο «μικρό» βήμα για την ανθρωπότητα στη Σελήνη, κάνοντας τους Αμερικανούς αλλά το και σύνολο του κόσμου να παρακολουθούν αποσβολωμένοι.

Με αφορμή την επέτειο της διαστημικής αποστολής, η αμερικανική Διεύθυνση Εθνικής Αεροναυτικής και Διαστήματος (NASA), έχει ετοιμάσει ειδικά αφιερώματα και οι Αρχές των ΗΠΑ έχουν οργανώσει επετειακές εκδηλώσεις στο ακρωτήριο Canaveral της Φλόριντα, από όπου όλα ξεκίνησαν το 1969.

Στο πλαίσιο των ειδικών αφιερωμάτων, μία ιστοσελίδα δημιουργήθηκε για να πάρει τους επισκέπτες σε ένα μοναδικό ''ταξίδι'' στην αποστολή του Apollo 11, καθιστώντας τους κοινωνούς του σπουδαίου επιτεύγματος της ανθρώπινης διανόησης και θέλησης.

Πρόκειται για την ιστοσελίδα www.wechoosethemoon.org, όπου οι επισκέπτες μπορούν να ''ζήσουν'' ψηφιακά λεπτό προς λεπτό τα όσα συνέβησαν στην αποστολή, τις συνομιλίες μεταξύ του πληρώματος του διαστημικού λεωφορείου και των επιστημόνων στο έδαφος, να δουν μερικές μοναδικές φωτογραφίες από ''πρόσωπα-κλειδιά'' και άλλα γεγονότα, καθώς και εντυπωσιακά video με πλάνα, τόσο μέσα όσο και έξω από το Apollo 11.

Επόμενος στόχος ο Άρης

Δύο από τους αστροναύτες του πληρώματος του Apollo 11, που έλαβαν μέρος στην πρώτη προσσελήνωση πριν 40 χρόνια, ενθαρρύνουν στο να γίνουν νέες προσπάθειες και να σταλεί επανδρωμένη αποστολή στον Άρη.

Σε μία σπάνια εμφάνισή τους, οι Buzz Aldrin και Michael Collins είπαν ότι ο πλανήτης Άρης, αντίθετα με τη σελήνη, πρέπει να είναι πλέον στο επίκεντρο της έρευνας. Από τη μεριά του, ο Neil Armstrong αναφέρθηκε σε εκείνη την πρώτη άφιξη στο φεγγάρι λέγοντας ότι ήταν ο πλέον ειρηνικός "αγώνας".

«Το Apollo 11 ήταν ένα σύμβολο του τι μπορεί να κάνει ένα μεγάλο έθνος και μεγαλειώδεις άνθρωποι, εάν δουλέψουν σκληρά μαζί και έχουν δυναμικούς ηγέτες με όραμα και αποφασιστικότητα», πρόσθεσε.

Οι τρεις πρώην αστροναύτες παρουσιάστηκαν σε επετειακή εκδήλωση στην Washington, στο Εθνικό Μουσείο Αεροπλοΐας και Διαστήματος, για τα 40 χρόνια από την προσσελήνωση. «Ήταν ο πλέον ειρηνικός ανταγωνισμός: οι ΗΠΑ ενάντια στην ΕΣΣΔ», είπε ο Armstrong. O Aldrin μίλησε για την έμπνευση που τους έδωσε ο τότε πρόεδρος John G. Kennedy, που οδήγησε στη «βελτίωση των ΗΠΑ αλλά και στο τέλος του Ψυχρού Πολέμου».

www.zougla.gr