"Θερμό καλοκαίρι" στο Αιγαίο;

Η Άγκυρα προτίθεται να διενεργήσει πετρελαϊκές έρευνες στη θαλάσσια περιοχή ΝΑ του Καστελόριζου

Ένταση, εν μέσω της διαδικασίας επίλυσης του Κυπριακού, αναμένεται να προκαλέσει η απόφαση της Άγκυρας να διενεργήσει πετρελαϊκές έρευνες στη θαλάσσια περιοχή Νοτιοανατολικά του Καστελόριζου, μέρος της οποίας ανήκει στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου αλλά και της Ελλάδας.

Tο Σάββατο, το υπουργείο Εμπορίου της Κύπρου επιβεβαίωσε οτι ο αμερικανικός πετρελαϊκός κολοσσός Chevron έχει ζητήσει άδεια απο τη Λευκωσία να διενεργήσει υποθαλάσσιες έρευνες εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κύπρου για ανεύρεση πετρελαίου και φυσικού αεριού.

Σε άλλη περιοχή της Ζώνης, θα πραγματοποιήσει έρευνες η επίσης αμερικανική εταιρεία Νοble Energy.

Η Λευκωσία καλεί την Άγκυρα σε διάλογο στη βάση του Δικαίου της Θάλασσας για ό,τι η Τουρκία θεωρεί ως διαφιλονικούμενη περιοχή στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη.

Σχολιάζοντας την απόφαση της Τουρκίας να ξεκινήσει έρευνες για πετρέλαια εκτός Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της χώρας, και πολύ κοντά στην Κύπρο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου σημείωσε πώς η Τουρκία "δεν έχει υπογράψει το Δίκαιο της Θάλασσας και ασφαλώς δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία", τονίζοντας πως η κυβέρνηση θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

"Η Κύπρος είναι χώρα μέλος του ΟΗΕ, χώρα μέλος της ΕΕ, αλλά και σε μια σειρά από άλλους διεθνείς οργανισμούς. Ανάλογα, εμείς κάνουμε τα διαβήματα μας, κάνουμε και τις ενέργειες μας έτσι ώστε να διαφυλάξουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, και αυτό πάντοτε το κάνουμε χωρίς πολύ θόρυβο, χωρίς να φωνασκούμε γιατί είμαστε πολύ βέβαιοι για το δίκαιο της υπόθεσης μας. Για αυτό, με ψύχραιμο τρόπο και αποφασιστικό διεκδικούμε πάντοτε τα δικαιώματα μας και διαφυλάσσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα", κατέληξε ο κ. Στεφάνου.

www.skai.gr