Το Internet θα μιλά κινέζικα, αραβικά, ακόμα και σουαχίλι

Η ICANN ενέκρινε την Παρασκευή τη χρήση και μη λατινικών χαρακτήρων σε πλήρη domain names

Πηγή: Reuters, BBC, PCWorld.com, Επιμέλεια: Δέσποινα Χριστοπούλου

Πολύγλωσσο γίνεται το Internet από τις 16 Νοεμβρίου, καθώς η ρυθμιστική αρχή για τις διαδικτυακές διευθύνσεις ICANN (Internet Corporation for Assigned Names), ενέκρινε την Παρασκευή τη χρήση και μη λατινικών χαρακτήρων σε πλήρη domain names (δηλαδή θα μπορούν να αντικατασταθούν τα .gr, .com, .jp κτλ, τα οποία μέχρι σήμερα αποτελούνται από λατινικούς χαρακτήρες, αριθμούς ή/και παύλα).

Μέχρι τώρα ήταν δυνατή η χρήση μη λατινικών χαρακτήρων μόνο σε ορισμένα τμήματα μίας διαδικτυακής διεύθυνσης.

Σκοπός της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας είναι να γίνει το Ίντερνετ πιο εύκολα προσβάσιμο από εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον πλανήτη, που δε γνωρίζουν να χρησιμοποιούν λατινικούς χαρακτήρες (όπως στην Κίνα, την Ινδία, την Αφρική κτλ).

Υπολογίζεται μάλιστα, ότι περίπου 1,5 δισ. χρήστες του διαδικτύου χρησιμοποιούν γλώσσες όπως κινέζικα, ταϊλανδέζικα, αραβικά και γιαπωνέζικα.

Η επικύρωση της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας γίνεται μετά από χρόνια δοκιμών και διαβουλεύσεων από την ICANN και μετά από συνεδρίαση μίας εβδομάδας στη Σεούλ.

Αρχικά πάντως, η ICANN θα δώσει το πράσινο φως για τη λειτουργία μερικών διευθύνσεων στα κινέζικα, τα κορεάτικα και τα αραβικά.

Ο πρόεδρος της ICANN Rod Beckstrom, τόνισε ότι η συγκεκριμένη απόφαση είναι ένα μικρό βήμα για την ICANN, αλλά ένα μεγάλο βήμα για τους χρήστες του Internet παγκοσμίως.

Η αλλαγή αυτή θεωρείται από πολλούς ως τη μεγαλύτερη αλλαγή από γενέσεως διαδικτύου.
skai.gr