Νέα ισχυρή δόνηση στην Ινδονησία

Μεγέθους 7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ

Φόβους για πολύ μεγάλο αριθμό θυμάτων στη Δυτική Σουμάτρα εκφράζουν οι αρχές μετά και το δεύτερο σεισμό 7 Ρίχτερ που σημειώθηκε το πρωί της Πέμπτης με διαφορετικό επίκεντρο από τον χθεσινό, ο οποίος προκάλεσε την κατάρρευση τουλάχιστον 500 κτιρίων, στην περιφερειακή πρωτεύουσα Πατάνγκ.

Ως τώρα σύμφωνα με τις ινδονησιακές αρχές ο αριθμός των νεκρών ξεπερνά τους 460.

Στα κτίρια που έχουν καταρρεύσει περιλαμβάνονται νοσοκομείο και σχολείο.

Τα σωστικά συνεργεία εκτιμούν ότι χιλιάδες είναι οι άνθρωποι που έχουν παγιδευτεί, και ζητούν μηχανήματα για να απομακρύνουν τα ερείπια των κτιρίων.

Η βροχή στην περιοχή δυσχεραίνει τις προσπάθειες απεγκλωβισμού και διάσωσης.

Δεν σχετίζονται οι σεισμοί

Ειδικοί τονίζουν ότι ο σεισμός και το τσουνάμι στα νησιά Σαμόα και ο ισχυρός σεισμός στη Σουμάτρα δεν συνδέονται, ακόμα και αν οι δύο περιοχές βρίσκονται "στη ζώνη της φωτιάς" του Ειρηνικού όπου η σεισμική δραστηριότητα είναι ιδιαίτερα έντονη.

"Υπάρχουν περιπτώσεις που δύο σεισμοί σημειώνονται την ίδια χρονική περίοδο και σε κοντινή απόσταση όταν ο πρώτος προκαλεί τη διέγερση ενός ρήγματος. Όμως σε μια τόσο μεγάλη απόσταση αυτό είναι αδύνατον", επισημαίνει σεισμολόγος του κέντρου GNS Science στη Νέα Ζηλανδία.

"Αυτό που συνέβη είναι απολύτως φυσιολογικό. Συχνά φαίνεται ότι ο ένας σεισμός ακολουθεί τον άλλο, όμως αυτό είναι απλώς μια εντύπωση", τονίζει άλλος σεισμολόγος από το Κέντρο Σεισμολογικής Ερευνάς της Μελβούρνης.
skai.gr