Ρομποτική προσθετική παλάμη με αίσθηση στα μηχανικά δάχτυλα


Η ομαδική προσπάθεια των επιστημόνων του Lund University στην Σουηδία και του Scuola Superiore Sant’Anna στην Ιταλία κατάφερε να δημιουργήσει την «Έξυπνη Παλάμη» (Smart Hand), αποτέλεσμα ενός project με στόχο να «φέρει» την αίσθηση της αφής στη ρομποτική παλάμη αλλά ταυτόχρονα να «μεταφέρει» τα κατάλληλα σήματα στον εγκέφαλο του φορέα / χρήστη, ώστε ο τελευταίος να «αισθάνεται» τα αγγίγματα, όπως ακριβώς συνέβαινε με το κανονικό του χέρι.

Ο Robin af Ekenstam είναι ο τυχερός – άτυχος «χρήστης» της «Έξυπνης Παλάμης», ένας νεαρός που η μοίρα του επιφύλασσε μια άσχημη εξέλιξη στην πορεία της ζωής του, καθώς οι γιατροί διέγνωσαν καρκίνο στην δεξιά του παλάμη, την οποία ακρωτηρίασαν χειρουργικά ώστε να αποφευχθεί η μετάσταση / εξάπλωση της ασθένειας. Όμως (και εδώ είναι το «τυχερό» μέσα στην ατυχία της ζωής του Robin) η τεχνολογία και η ομάδα των παραπάνω επιστημόνων κατάφεραν να δημιουργήσουν μια ρομποτική παλάμη, την οποία χειρουργικά προσέθεσαν στον καρπό του. Οι επιστήμονες εκμεταλλεύτηκαν αυτό που ονομάζεται «σύνδρομο αόρατου μέλους» (μια κατάσταση που οι ασθενείς «αισθάνονται» ακόμα το ακρωτηριασμένο μέλος – άκρο). Έτσι συνέδεσαν τις νευρωνικές απολήξεις που συνεχίζουν να λειτουργούν και στις οποίες καταλήγουν οι «ωθήσεις-εντολές» από τον εγκέφαλο, σε αισθητήρες που βρίσκονται στην ρομποτική παλάμη. Το αποτέλεσμα είναι ο Robin να αισθάνεται κανονικά όπως σχεδόν και με τη κανονική του παλάμη, τις «αισθήσεις» που αντιλαμβάνονται οι αισθητήρες, επιτρέποντάς του έτσι να έχει μια πιο φυσιολογική και άνετη ζωή.

Οι επιστήμονες δηλώνουν πως για να φτάσουν σε αυτό το τεχνολογικό σημείο χρειάστηκε χρόνος δέκα ετών, αλλά μιας και έφτασαν από τούδε και στο εξής οι εξελίξεις στον συγκεκριμένο τομέα της ρομποτικής προσθετικής ιατρικής θα καταφθάνουν πιο εύκολα και σύντομα. Η επιστημονική ομάδα θεωρεί πως μέσα στην επόμενη δεκαετία τα προσθετικά μέλη θα είναι τόσο φυσικά στην χρήση και «αίσθηση» όσο και τα κανονικά.

zougla.gr