Βραβείο για ειδικό ρομπότ-σωτήρα

Εξαιρετική τιμή χαρακτηρίζει η εκπαιδευτική κοινότητα του ΤΕΙ Καβάλας, το πρώτο βραβείο που κατέκτησε το Τμήμα Βιομηχανικής Πληροφορικής, σε έκθεση ψηφιακής καινοτομίας που διοργανώθηκε στην Αθήνα, με το Ρομποτικό Όχημα Ανεύρεσης Επιζώντων (R.OX.AN.E).

Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε σήμερα ο προϊστάμενος του Τμήματος Βιομηχανικής Πληροφορικής Στυλιανός Παπαδάκης και ο καθηγητής Δημήτρης Πογαρίδης, τόνισαν ότι προσπάθειες όπως αυτή δίνουν την ευκαιρία στους φοιτητές να συνδυάσουν τη θεωρητική γνώση με την πρακτική εφαρμογή.

«Στην εποχή της γνώσης και των νέων τεχνολογιών η καλλιέργεια πνεύματος καινοτομίας αποτελεί πρώτη προτεραιότητα και θεμελιώδη πολιτική του τμήματος», υπογράμμισε ο κ. Παπαδάκης.

Το σύστημα αποτελείται από δύο μέρη:

Το κέντρο ελέγχου και το ρομποτικό ασύρματα κατευθυνόμενο και ελεγχόμενο όχημα.

Το κέντρο ελέγχου, το οποίο παρέχει στο χειριστή τις κατάλληλες οπτικοακουστικές πληροφορίες για τον εντοπισμό του επιζώντα και την παροχή ψυχολογικής υποστήριξης, διαθέτει ένα σύστημα τηλεκατεύθυνσης και τηλεελέγχου, μια οθόνη LCD 7” στην οποία μεταφέρεται η εικόνα που βλέπει η κάμερα του οχήματος, ένα hands-free για ακουστική επικοινωνία με τον επιζώντα, καθώς και δύο οθόνες υγρών κρυστάλλων, που δείχνουν κάθε στιγμή στο χειριστή τη λειτουργική κατάσταση του οχήματος ώστε να μπορεί να το αποσύρει όταν χρειάζεται.

Το όχημα κινείται με ερπύστριες μεγάλου ανοίγματος που επιτρέπουν την κίνηση σε χαλάσματα με μεγάλες πλάγιες κλίσεις χωρίς να ανατρέπεται.

Πάνω στο ρομποτικό όχημα είναι τοποθετημένη μια κάμερα νυκτερινής λήψης με δυνατότητα περιστροφής 180 μοιρών οριζόντια και 90 μοιρών κατακόρυφα.

Επίσης, πάνω στο όχημα είναι τοποθετημένος ένας ανιχνευτής καπνού.
zougla.gr