Σάλος στην Ταϊλάνδη με αφίσα του Χίτλερ

Εν όψει των εγκαινίων του στην Πατάγια το Μουσείο Τισό δημιούργησε αφίσα που απεικονίζει τον Αδόλφο Χίτλερ και από κάτω τη λεζάντα: "Ο Χίτλερ δεν είναι ακόμα νεκρός"


Σάλο στην Ταϊλάνδη προκάλεσε μία διαφημιστική αφίσα του μουσείου κέρινων ομοιωμάτων Τισό – που ανοίγει παράρτημα στην Πατάγια -, η οποία (αφίσα) απεικόνιζε τον Αδόλφο Χίτλερ να τείνει το χέρι στο ναζιστικό χαιρετισμό, με τη λεζάντα: "Ο Χίτλερ δεν είναι ακόμη νεκρός" στα ταϊλανδέζικα.

Μετά τις έντονες αντιδράσεις των πρέσβεων του Ισραήλ και της Γερμανίας στην Ταϊλάνδη, η αφίσα καλύφθηκε, ενώ το μουσείο Τισό ζήτησε συγγνώμη.

Η αφίσα, που τοποθετήθηκε πριν δύο εβδομάδες στον δρόμο από την πρωτεύουσα προς την Πατάγια, υπήρξε αιτία να γίνουν πάνω από 100 καταγγελίες, περιλαμβανομένης και μιας επιστολής διαμαρτυρίας από τον πρεσβευτή του Ισραήλ Γιτζάκ Σοχάμ.

"Η εικόνα του Αδόλφου Χίτλερ δεν προσβάλλει μόνο τους επιζώντες του Ολοκαυτώματος, αλλά και κάθε άνθρωπο που απεχθάνεται τη ρατσιστική συμπεριφορά", ανέφερε η επιστολή του Σοχάμ προς το μουσείο. "Είναι εντελώς απαράδεκτο να προβάλλετε ένα τέτοιο τέρας, όπως ο Αδόλφος Χίτλερ", έγραψε ακόμα ο πρεσβευτής, σύμφωνα με την εφημερίδα Bangkok Post.

Αγανάκτηση εξέφρασε και ο πρεσβευτής της Γερμανίας στην Ταϊλάνδη Χανς Σούμαχερ, κατά την Ποστ. "Αυτού του είδους η εντελώς ακαλαίσθητη διαφήμιση θα μπορούσε να πληγώσει πολλούς ανθρώπους", είπε σε επίσκεψή του στην περιοχή την περασμένη εβδομάδα. "Η Γερμανική πρεσβεία θα το εκτιμούσε εάν η αφίσα απομακρυνόταν το συντομότερο δυνατόν".

Ο διευθύνων σύμβουλος του μουσείου κέρινων ομοιωμάτων Τισό στην Ταϊλάνδη Σόμπορν Νακσουετρόνγκ δήλωσε ότι η διαφημιστική αυτή ιδέα θα συνεχίσει να αξιοποιείται, αλλά θα χρησιμοποιηθούν άλλες ιστορικές προσωπικότητες.
skai.gr