Αναζητούν απαντήσεις για τη δημιουργία των άστρων

Απαντήσεις για το σύμπαν ίσως δώσει το τηλεσκόπιο Χέρσελ

Aπαντήσεις σε μερικά από τα μεγαλύτερα μυστικά του σύμπαντος, σχετικά με τη δημιουργία, την ιστορία και τη δομή του, φιλοδοξεί να δώσει το διαστημικό τηλεσκόπιο Χέρσελ, το μεγαλύτερο και ακριβότερο του είδους του που εκτοξεύτηκε ποτέ. Πίσω από το σχεδιασμό, την κατασκευή και τη λειτουργία του πρωτοποριακού αυτού εγχειρήματος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος «κρύβεται» μεταξύ άλλων ο νεαρός Έλληνας αστροφυσικός, Μάρκος Τριχάς.

Ο Μάρκος Τριχάς συμμετέχει στη διεθνή ομάδα με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο του Κάρντιφ και τον καθηγητή Ματ Γκρίφιν, που δημιούργησε το ένα από τα τρία όργανα παρατήρησης του τηλεσκοπίου Χέρσελ, την κάμερα «SPIRE» (σ.σ. τα άλλα δύο όργανα μέτρησης είναι το «HIFI», που κατασκευάστηκε υπό την καθοδήγηση του ολλανδικού ινστιτούτου «SRON» και το «PACS», που δημιούργησε ομάδα υπό την καθοδήγηση του γερμανικού ινστιτούτου Μαξ Πλανκ).

Το διαστημικό τηλεσκόπιο Χέρσελ εκτοξεύτηκε (μαζί με το τηλεσκόπιο Πλάνκ)- τον περασμένο Μάιο με έναν πύραυλο Αριάν-5 από το Ευρωπαϊκό Διαστημικό Κέντρο στο Κουρού της Γαλλικής Γουιάνας, κοντά στον Ισημερινό.

Το Χέρσελ, που πήρε το όνομά του προς τιμήν του Γερμανού αστρονόμου Γουίλιαμ Χέρσελ, ο οποίος ανακάλυψε τυχαία το 1800 την υπέρυθρη ακτινοβολία, έχει ως αποστολή να ανιχνεύσει το σχηματισμό και την εξέλιξη των γαλαξιών στο πρώιμο σύμπαν.

Για το λόγο αυτό είναι εξοπλισμένο με κάτοπτρο διαμέτρου 3,5 μέτρων, το μεγαλύτερο που έχει χρησιμοποιηθεί ποτέ σε διαστημική αποστολή. Μάλιστα, για το συγκεκριμένο εγχείρημα, που τέθηκε σε εφαρμογή πριν από 12 χρόνια, δαπανήθηκαν περισσότερα από ένα δισεκατομμύρια ευρώ.

Εντυπωσιακή είναι και η καινοτομία στην κατασκευή του: μια δεξαμενή ρευστού ηλίου στη βάση του τηλεσκοπίου ψύχει τα εργαλεία του Χέρσελ τόσο ώστε να μπορούν να εντοπίσουν τα εξίσου ψυχρά αντικείμενα του σύμπαντος.

Όλα αυτά για να έχει το διαστημικό παρατηρητήριο Χέρσελ από τη θέση που βρίσκεται (στο 1,5 εκατομμύριο χιλιόμετρα μακριά από τη Γη) τη δυνατότητα παρατήρησης στο υπέρυθρο τμήμα του ηλεκτρομαγνητικού φάσματος και να δώσει απαντήσεις σε ερωτήματα σχετικά με τα πρώτα στάδια της αστρικής εξέλιξης των γαλαξιών.
skai.gr