Σε τρεις Αμερικανούς το φετινό Νόμπελ Ιατρικής

Έλυσαν ένα μεγάλο πρόβλημα της βιολογίας

Σε τρεις αμερικανούς επιστήμονες, οι οποίοι ανακάλυψαν τον τρόπο αντιγραφής και προστασίας των χρωμοσωμάτων, απονεμήθηκε το φετινό Νόμπελ Ιατρικής.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Επιτροπής, η Ελίζαμπεθ Μπλάκμπερν, η Κάρολ Γκράιντερ και ο Τζακ Ζόστακ εκτός από το Νόμπελ θα παραλάβουν και 1,42 εκατ. δολάρια – ποσό που συνοδεύει το βραβείο – γιατί ανακάλυψαν τον τρόπο με τον οποίο τα χρωμοσώματα «αντιγράφονται» κατά τη διάρκεια του διαχωρισμού των κυττάρων, καθώς και τον τρόπο που προστατεύονται από τη φθορά.

Τα αποτελέσματα της έρευνας των τριών έλυσαν ένα από τα μεγάλα προβλήματα της βιολογίας, καθώς συμβάλλουν στην καλύτερη κατανόηση διαδικασιών όπως η γήρανση, αλλά και η εμφάνιση καρκίνου.

Όπως οι ίδιοι εξήγησαν, η απάντηση βρίσκεται στα άκρα των χρωμοσωμάτων, τα οποία ονομάζονται τελομερή και στο ένζυμο τελομεράση, το οποίο συνεισφέρει στη σταθερότητα, τη λειτουργία και τον πολλαπλασιασμό των χρωμοσωμάτων.

Τα τελομερή συμμετέχουν στη διαίρεση των κυττάρων, ενώ παράλληλα προστατεύουν τα χρωμοσώματα από φθορές και καθορίζουν το χρόνο ζωής των κυττάρων (λειτουργούν περίπου όπως οι πλαστικές καταλήξεις στα κορδόνια των παπουτσιών). Το πρόβλημά τους ωστόσο, είναι ότι κάθε φορά που ένα κύτταρο διαιρείται, το μήκος των τελομερών μειώνεται και μαζί του μειώνεται και η ικανότητα προστασίας του DNA μας.

Η τελομεράση ωστόσο, αποκαθιστά τα τελομερή, επιτρέποντας στο κύτταρο να εξακολουθήσει να διαιρείται.

Το βραβείο Ιατρικής είναι κατά παράδοση το πρώτο από τα βραβεία Νόμπελ που απονέμονται κάθε χρόνο. Τα βραβεία για επιτεύγματα στην επιστήμη, τη λογοτεχνία, την ειρήνη ήταν τα πρώτα που απονεμήθηκαν το 1901, σύμφωνα με τη διαθήκη του σουηδού επιχειρηματία και εφευρέτη της δυναμίτιδας Άλφρεντ Νόμπελ.
skai.gr