Ούτε 2, ούτε 4, ούτε και 8 αλλά 100 πυρήνες σε ένα τσιπ-επεξεργαστή…τρέμε Intel και AMD;

Ούτε 2, ούτε 4, ούτε και 8 αλλά 100 πυρήνες σε ένα τσιπ-επεξεργαστή…τρέμε Intel και AMD;


Τα νερά της βιομηχανίας ταράχτηκαν έντονα όταν πριν από μερικές μέρες μια σχετικά νέα εταιρεία έρευνας, ανάπτυξης και κατασκευής τσιπ, έριξε τον ογκόλιθό της, δημιουργώντας τεράστια κύματα: το τσιπ-επεξεργαστής που παρουσίασε ενσωματώνει 100 (ολογράφως: εκατό – για να το εμπεδώσουμε καλύτερα) πυρήνες επεξεργασίας!

Για να καταλάβουμε το μέγεθος των «κυμάτων» και τις όποιες συνέπειες αυτά θα σημάνουν για την μεγαλύτερη στον πλανήτη εταιρεία ανάπτυξης και κατασκευής τσιπ, την Intel δηλαδή, αλλά και την αιώνια αντίπαλό της την AMD, να αναφέρουμε ότι οι κεντρικοί επεξεργαστές που αναπτύσσουν (CPU – Central Processing Unit, Μονάδα Κεντρικής Επεξεργασίας) έχουν «μόνο» δύο ή τέσσερις ή (οι πλέον πανάκριβοι και σύγχρονες CPU) οκτώ πυρήνες από μεριάς Intel, ενώ από μεριάς AMD υπάρχουν και ενδιάμεσα μοντέλα με τρεις ή έξι πυρήνες. Ε, όπως καταλαβαίνετε καμία σχέση το 2, 3, 4, 6, ακόμα και 8 με τους 100 πυρήνες της CPU ονόματι «Tile Gx100», από την νεοσύστατη εταιρεία εκ Καλιφόρνιας των Η.Π.Α. «Tilera».
Η εταιρεία υπάρχει μόλις δύο χρόνια και ήδη έχει καταφέρει να «ταράξει» την ηρεμία των δύο «μεγάλων» (ουσιαστικά της μίας μεγάλης, καθώς η AMD τα τελευταία χρόνια είναι ουραγός). Η ηρεμία αυτή όμως δεν ταράζεται απλά και μόνο από το πλήθος των πυρήνων, καθώς και η Intel προ δύο ετών επέδειξε την τεχνογνωσία της παρουσιάζοντας μια CPU με 80 πυρήνες. Μόνο που αυτή η 80-πύρηνη CPU δεν έχει καμία απολύτως συμβατότητα με τα υπάρχοντα Λειτουργικά Συστήματα, ακολούθως και με τα προγράμματα που «τρέχουν» σε αυτά, χώρια που η ίδια η Intel είχε πει πως «έχουμε χρόνια ακόμα μπροστά μας, μέχρι να χρησιμοποιηθεί μια τέτοια CPU»…συνεπώς η 80-πύρηνη CPU της Intel παρουσιάστηκε μόνο για το «παιχνίδι επίδειξης τεχνογνωσίας» και τίποτα άλλο.

Κάπου εδώ είναι που κάνει την διαφορά η «Tilera» με τους «Tile Gx» επεξεργαστές (που θα έχουν μοντέλα των 16, 36, 64 και 100 πυρήνων) διότι μπορούν να τοποθετηθούν ως συν-επεξεργαστές σε υπολογιστές με CPU Intel / AMD αλλά δύνανται να τοποθετηθούν και σκέτοι, αυτόνομοι, κάτι που συνεπάγεται ότι είναι «συμβατοί» με την υπάρχουσα τεχνολογία λογισμικού, όπερ εστί άμεσα αξιποιήσιμοι και όχι σε «κάποιο μελλοντικό έτος». Επιπλέον, ο Tile Gx100 θα «τρέχει» στα 1.5GHz καταναλώνοντας μόνο 55 watt, την στιγμή που οι CPU της Intel με 2 και 4 πυρήνες καταναλώνουν τουλάχιστον 65-85 watt. Μάλιστα ο «μικρός» επεξεργαστής Tile Gx των 16 πυρήνων αγγίζει μετά βίας τα 5 watt σε κατανάλωση (πέσαμε δηλαδή στα επίπεδα κατανάλωσης των μικρών και φορητών συσκευών). Ήδη οι πρώτες μετρήσεις κάνουν λόγο για 4x παραπάνω δύναμη από τους 8-πήρυνους Nehalem-EX που θα παρουσιάσει η Intel και είμαστε στην αρχή.

Η διάθεση των νέων CPU της Tilera θα ξεκινήσει από του χρόνου και αρχικά θα απευθύνεται στα μεγάλα και πανάκριβα επεξεργαστικά συστήματα (δηλαδή για να δημιουργηθούν και αντίστοιχα απορροφηθούν γρήγορα οικονομικοί πόροι) με τον Tile-Gx36, ενώ έως το 2011 θα διατεθούν και τα υπόλοιπα μοντέλα. Η «μπάλα» βρίσκεται τώρα στο στρατόπεδο της Intel…θα έχουμε κάποια «απάντηση»;
zougla.gr