Συμφωνία Κίνας - Ρωσίας για ειδοποίηση σε περίπτωση εκτόξευσης πυραύλων

Συμφωνία για αμοιβαία ειδοποίηση σε περίπτωση εκτόξευσης βαλλιστικών πυραύλων

Κίνα και Ρωσία, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Ρώσου πρωθυπουργού Βλαντίμιρ Πούτιν στο Πεκίνο, υπέγραψαν συμφωνία που προβλέπει την αμοιβαία υποχρέωση ειδοποίησης στην περίπτωση που μία από τις δύο χώρες σχεδιάζει την εκτόξευση βαλλιστικών πυραύλων.

Η συμφωνία, παρότι επισκιάστηκε από τις υποσχέσεις για συμφωνίες ύψους 3,5 δισ. δολαρίων στους τομείς του πετρελαίου και του αερίου, αποτελεί ένα σημαντικό βήμα στην προσπάθεια οικοδόμησης εμπιστοσύνης μεταξύ των δυο κρατών, οι σχέσεις των οποίων παρέμεναν ψυχρές από τα τέλη της δεκαετίας του 1950.

"Δείχνει την ειδική σχέση των δύο χωρών, αφού οι εκτοξεύσεις βαλλιστικών πυραύλων είναι κρατικά μυστικά που σπάνια αποκαλύπτονται σε άλλες χώρες", δήλωσε ο Λι Νταγκουάνγκ, ειδικός στην κινεζική Ανώτατη Σχολή Εθνικής Άμυνας, σύμφωνα με την αγγλική έκδοση της εφημερίδας Global Times.

ΗΠΑ και ΕΣΣΔ είχαν συμφωνήσει το 1971, στην διάρκεια του ψυχρού πολέμου, να αλληλοειδοποιούνται για την εκτόξευση βαλλιστικών πυραύλων πέραν των συνόρων τους, και η Ουάσινγκτον κατήρτισε νέα, παρόμοια συμφωνία με τη Ρωσία το 2000.

Τα κινεζικά ΜΜΕ ανέφεραν την Τρίτη ότι η σινορωσική συμφωνία "διαφέρει" από την αμερικανορωσική, χωρίς να υπεισέλθουν σε λεπτομέρειες.
skai.gr