Νέα τεχνική για γρήγορο έλεγχο των υγρών στα αεροδρόμια

Ανακάλυψαν γερμανοί επιστήμονες

Μια νέα τεχνική, την οποία ανακάλυψαν γερμανοί επιστήμονες, επιτρέπει την ταχεία ανίχνευση υγρών που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως εκρηκτικά σε αεροπλάνα.

Η καινοτομική μέθοδος, αν αξιοποιηθεί εμπορικά, μπορεί να θέσει τέλος στους ενοχλητικούς περιορισμούς που υφίστανται οι επιβάτες αναφορικά με την μεταφορά υγρών στις χειραποσκευές τους κατά την πτήση.

Μια σειρά από ανεξάρτητες ερευνητικές προσπάθειες βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη διεθνώς (όπως η πυρηνική μαγνητική φασματοσκοπία) με κοινό στόχο να λυθεί το πρόβλημα των υγρών για τους ταξιδιώτες στα αεροδρόμια. Όμως όλες είτε είναι πολύ ακριβές είτε χρονοβόρες και συνεπώς ακατάλληλες για τον έλεγχο αποσκευών σε ένα αεροδρόμιο.

Η γερμανική τεχνική, προϊόν ομάδας ερευνητών στο Ερευνητικό Κέντρο Juelich, υπό τον δρα Γιούρι Ντίβιν, δημοσιεύτηκε στο περιοδικό "Superconductor Science and Technology", σύμφωνα με το BBC.

Η μέθοδος βασίζεται στη λεγόμενη "φασματοσκοπία Χίλμπερτ", που χρησιμοποιεί ένα ευρύ φάσμα φωτός για να εντοπίσει είτε υγρά που μπορούν να αναμιχθούν για να δημιουργηθεί ένα εκρηκτικό, είτε υγρά που είναι ήδη αναμεμιγμένα.

Όλα τα υλικά αντανακλούν φως με ιδιαίτερο τρόπο το καθένα. Η νέα τεχνική χρησιμοποιεί μια μεγάλη γκάμα συχνοτήτων (ανάμεσα σε λίγα Gigahertz και λίγα Terahertz), που είναι 100 έως 10.000 φορές χαμηλότερες συχνότητες σε σχέση με το ορατό φως.

Τελικά παράγεται ένα χημικό "αποτύπωμα" του υγρού που αναλύεται. Σύμφωνα με τους ερευνητές, είναι η μόνη συσκευή φασματοσκοπίας στον κόσμο που μπορεί να λειτουργήσει σε αυτή τη γκάμα συχνοτήτων. Το γεγονός αυτό επιτρέπει τον άμεσο, χωρίς χρονοτριβή, έλεγχο των χειραποσκευών με "ευρυζωνικό" τρόπο.
skai.gr