Νέοι iMac από την Apple

Νέοι iMac από την Apple: άψογο design, μεγάλες οθόνες αλλά και ισχυρό εσωτερικό



Μετά από μήνες φημολογιών, συζητήσεων στα «πηγαδάκια» του Internet και πολλές μα πολλές προφητείες, η Apple θέτει τα πράγματα στη θέση τους, όπως πάντα με το χαρακτηριστικό φαντασμαγορικό στυλ της. Κυρίες, δεσποινίδες και κύριοι τα νέα μοντέλα iMac ανακοινώθηκαν, παρουσιάστηκαν και πραγματικά εντυπωσιάζουν.



Για όσους έχουν καταφέρει εδώ και δέκα χρόνια, από τότε δηλαδή που παρουσιάστηκε το πρώτο μοντέλο iMac, να μην γνωρίζουν τι εστί «iMac» εν συντομία να αναφέρουμε ότι είναι ο υπολογιστής που λόγω της σχεδίασής του (υπολογιστής «κρυμμένος» στα σωθικά της οθόνης) δημιούργησε την κατηγορία (που πολλές εκ τότε εταιρείες μιμήθηκαν) των υπολογιστών all-in-one (όλα σε ένα).



Οι νέοι iMac προσφέρονται σε δύο διαφορετικά μοντέλα, με διαφορετικές διαστάσεις οθόνης και όσον αφορά το εσωτερικό τους οι διαφοροποιήσεις ανεβάζουν την διαθέσιμη γκάμα σε τέσσερα μοντέλα.



Το «μικρό» (που μόνο μικρό δεν είναι) μοντέλο iMac έχει οθόνη διαστάσεων 21.5 ιντσών με ανάλυση 1920x1080 ή αλλιώς Full High Definition! Φυσικά η ποιότητα της οθόνης είναι κάτι παραπάνω από τέλεια, καθώς είναι τεχνολογίας IPS (In-Plane Switching) η οποία προσφέρει απαράμιλλη χρωματική απόδοση ενώ παράλληλα έχει τις μεγαλύτερες γωνίες θέασης χωρίς να παραμορφώνεται η εικόνα – γι’ αυτό άλλωστε οι οθόνες τύπου IPS θεωρούνται επαγγελματικής κατηγορίας και επειδή είναι πανάκριβες δεν προτιμώνται από τους κατασκευαστές υπολογιστών – την Apple όμως αυτό δεν την σταμάτησε.


Τα τεχνικά χαρακτηριστικά του μικρού iMac είναι ένας ισχυρός Core 2 Duo στα 3.06GHz (με 3ΜΒ λανθάνουσας μνήμης δεύτερου επιπέδου) συνοδευόμενος από 4GB RAM τύπου DDR3 στα 1066MHz (επεκτάσιμη έως το εξωφρενικό νούμερο των 16GB RAM!) και η κάρτα γραφικών είναι η nVIDIA GeForce 9400M με 256MB RAM (που «κλέβονται» από την βασική RAM). Όσοι χρήστες επιθυμούν το «κάτι παραπάνω» μπορούν να επιλέξουν για κεντρικό επεξεργαστή τον Core 2 Duo στα 3.33GHz (με 6ΜΒ λανθάνουσας μνήμης) και κάρτα γραφικών την ΑΤΙ Radeon HD 4670 με αποκλειστικής χρήσεως μνήμη των 256MB RAM τύπου GDDR3.

Ο σκληρός δίσκος είναι των 500GB ή ακόμα και 1TB (1000ΜΒ) για όσους θέλουν περισσότερο αποθηκευτικό χώρο, το εσωτερικό drive είναι το γνωστό «SuperDrive» της Apple (όχι ακόμα Blu-ray δυστυχώς) με την 8x ταχύτητα εγγραφής DVD. Τέλος οι θύρες είναι μια FireWire 800, τέσσερις USB 2.0, κάρτα μνήμης SD, έξοδοι / είσοδοι ήχου, οπτικο-ακουστικώς έχει την κάμερα iSight και το εσωτερικό μικρόφωνο, οι επικοινωνίες περιλαμβάνουν ασύρματη δικτύωση κατά Wi-Fi b/g/n μαζί με Bluetooth 2.1+EDR και φυσικά η κλασσική θύρα Ethernet των 1000Mbit.

Αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχει η δυνατότητα σύνδεσης δεύτερης οθόνης, υποστηρίζοντας ακόμα και τις επαγγελματικές των 30 ιντσών με ανάλυση 2560x1600 γραμμές. Οι τιμή του βασικού iMac (Core 2 Duo 3.06GHz, GeForce 9400M, 4GB RAM, 500GB σκληρός δίσκος) είναι στα 1.199 δολάρια Αμερικής και 1.699 δολάρια αντίστοιχα για τον δυνατότερο επεξεργαστή (Core 2 Duo 3.33GHz, ATI Radeon HD 4670, 1TB σκληρός δίσκος).


Το μεγάλο μοντέλο iMac προσφέρεται (κρατηθείτε) με οθόνη 27 ιντσών αλλά με ανάλυση μεγαλύτερη και από Full High Definition, στις 2560x1440 γραμμές – πραγματικά μια τεράστια επιφάνεια εργασίας που συναντάται μόνο σε άκρως επαγγελματικά συστήματα (ή «άρρωστους» gamers). Στο εσωτερικό του συναντάμε για πρώτη φορά σε υπολογιστές Apple, τον πανίσχυρο επεξεργαστή Intel Core i5, με τέσσερις πυρήνες επεξεργασίας και συχνότητα λειτουργίας στα 2.66GHz (με 8ΜΒ λανθάνουσας μνήμης τρίτου επιπέδου και τη δυνατότητα να φτάσει τα 3.2GHz κάνοντας χρήση του χαρακτηριστικού Turbo Boost).

Η μνήμη όπως και στο «μικρό» μοντέλο είναι στα 4GB RAM (1066ΜHz) επεκτάσιμη έως τα 16GB, ενώ ο σκληρός δίσκος είναι πλέον στο 1ΤΒ. Η κάρτα γραφικών είναι η επίσης πολύ δυνατή ATI Radeon HD 4850 με αποκλειστική μνήμη 512MB RAM GDDR3.


Όλα τα άλλα τεχνικά χαρακτηριστικά (θύρες, επικοινωνίες, κλπ) παραμένουν ίδια με το μικρότερο μοντέλο, εκτός από το αποκλειστικό χαρακτηριστικό των μεγάλων iMac, που είναι η δυνατότητα σύνδεσης εξωτερικής πηγής εικόνας μέσω θύρας Display Port για προβολή στην οθόνη του iMac. Η τιμή του ξεκινά από τα 1.999 δολάρια και λέμε «ξεκινά» καθώς οι πιο απαιτητικοί χρήστες μπορούν να επιλέξουν (για περαιτέρω 200 δολάρια) τον ακόμα πιο ισχυρό επεξεργαστή Core i7 (επίσης με τέσσερις πυρήνες) στα 2.8GHz, περισσότερη μνήμη RAM (τα 16GB κοστίζουν από μόνα τους 1.400 δολάρια!) και μεγαλύτερο σκληρό δίσκο των 2ΤΒ (για 250 επιπλέον δολάρια).


Για όσους δεν διαθέτουν τα παραπάνω ποσά, διατίθεται και ένα μεγαλο-μεσαίο μοντέλο των 27 ιντσών με Core 2 Duo 3.06GHz, 4GB RAM, ATI Radeon HD 4670, 1TB σκληρός δίσκος) στα 1.699 δολάρια.

Όλοι οι νέοι iMac έρχονται πακέτο με το νέο ποντίκι της Apple, ονόματι Magic Mouse (με πλήρη «μαγική» απουσία πλήκτρων, παρόλο που «έχει» αριστερό και δεξί κλικ, ενώ παράλληλα λειτουργεί η ίδια η επιφάνειά του ως ένα trackpad φορητού MacBook!) και το νέο Λειτουργικό Σύστημα Snow Leopard.

Τέλος να αναφέρουμε ότι η Apple έχει δώσει μεγάλη προσοχή σε όλα τα στάδια παραγωγής των νέων iMac, αλλά και της «διαδρομής» τους από το εργοστάσιο στο ράφι του καταστήματος, ώστε να είναι όσο το δυνατόν πιο φιλική («πράσινη» κατά το πιο δημοφιλή χαρακτηρισμό) προς το περιβάλλον.









zougla.gr