Η General Electric επιμένει στον ολογραφικό δίσκο: 1TB ανά δισκάκι, διάρκεια αντοχής 100 χρόνια



Η ολογραφική αποθήκευση αν και θεωρείται κάτι το νέο στην ουσία είναι μια τεχνολογία με ρίζες που φτάνουν έως και τριάντα χρόνια πίσω. Οι προτάσεις σε αυτό το διάστημα ποικίλες με το βασικό και αξεπέραστο έως σήμερα πρόβλημα του υπερβολικού κόστους και μικρής ταχύτητας στην εγγραφή των δίσκων, σε σχέση με το αποθηκευτικό αποτέλεσμα, ακόμα και για τις μεγάλες εταιρείες που οι ανάγκες τους για χώρους ψηφιακής αποθήκευσης είναι τεράστιες – κατ’ επέκταση τα ποσά που δαπανώνται είναι αντιστοίχως τεράστια. Παρόλα ταύτα η ολογραφική αποθήκευση δεν έχει ακόμα αφομοιωθεί από την βιομηχανία. Εταιρείες που υποσχέθηκαν ολογραφική αποθήκευση όπως η InPhase και η Plasmon, δεν έχουν αποδώσει καρπούς (τα αποτελέσματα της πρώτης αναμένονται στα επόμενα χρόνια, ενώ η δεύτερη απλά έκλεισε και εξαγοράστηκε από την AST με επίκεντρο μόνο τις επιχειρήσεις).

Ολογραφικής τεχνολογίας δίσκος HVD (Holographic Versatile Disc) αριστερά - το κλασσικό DVD δεξιά
Ολογραφικής τεχνολογίας δίσκος HVD (Holographic Versatile Disc) αριστερά - το κλασσικό DVD δεξιά
Η General Electric όμως επιμένει και απ’ ότι φαίνεται επιμένει δυναμικά στην ολογραφική τεχνολογία: πρόσφατα παρουσίασε τον δικό της ολογραφικό δίσκο, ο οποίος έχει το ίδιο μέγεθος με ένα DVD αλλά έχει έως και 5 φορές μεγαλύτερη ταχύτητα. Βέβαια η ταχύτητα είναι το ένα μέρος της εξίσωσης: το άλλο μέρος είναι η χωρητικότητα του ολογραφικού δίσκου, που ούτε λίγο ούτε πολύ φτάνει το 1TB, αλλιώς 1024GigaByte! Για να καταλάβουμε καλύτερα αυτό το νουμεράκι αρκεί να αναφέρουμε ότι ένας ολογραφικός δίσκος αντιστοιχεί σε 20 δίσκους Blu-ray διπλής στρώσης των 50GB έκαστος ή αλλιώς σε 200 δίσκους DVD μονής στρώσης! Οι πρώτοι δίσκοι από την General Electric (η αρχή θα γίνει με δίσκους των 500GB) θα εμφανιστούν τον επόμενο χρόνο περίπου, ενώ οι δίσκοι του 1ΤΒ θα ακολουθήσουν περί το 2011-12. Δύο με τρία χρόνια κατόπιν θα διατεθούν σε λιανικά επίπεδα (κοινώς προσιτές τιμές, όσο προσιτή μπορεί να χαρακτηριστεί μια τιμή των 100 δολαρίων για 1TB ολογραφικό δισκάκι).

Ενδιαφέρουσα η προσπάθεια λοιπόν της General Electric αν και παραμένει να αποδειχθεί κατά πόσο ανταγωνιστική θα αποδειχθεί έναντι του Blu-ray, καθώς ήδη ο Blu-ray δίσκος των 4 στρώσεων και 100GB είναι στα τελικά στάδια επικύρωσης (ήτοι σύντομα διαθέσιμος), ενώ στην πορεία ακολουθεί και ο δίσκος των 8 στρώσεων και 200GB. Ίδωμεν…
zougla.gr