Βρέθηκε το χημικό "αποτύπωμα" της ατμόσφαιρας ενός εξωπλανήτη

Από Ευρωπαίους αστρονόμους

Ευρωπαίοι αστρονόμοι για πρώτη φορά στην ιστορία της αστρονομίας κατάφεραν να "δουν" άμεσα το φάσμα φωτός από ένα πλανήτη εκτός του ηλιακού μας συστήματος, μια εξέλιξη - ορόσημο στο πλαίσιο της εντεινόμενης αναζήτησης για εξωγήινη ζωή.

Το φως που αναλύθηκε, έδωσε το χημικό "δακτυλικό αποτύπωμα" του εξωπλανήτη, δηλαδή ποια χημικά στοιχεία περιλαμβάνει η ατμόσφαιρά του.

Με τα στοιχεία αυτά, οι επιστήμονες μπορούν να καταλάβουν καλύτερα πώς σχηματίστηκε ο εξωπλανήτης και μελλοντικά πιθανώς θα είναι σε θέση να ανακαλύψουν "ίχνη" ζωής πάνω του.

Η ανακάλυψη έγινε από επιστήμονες, υπό τον Μάρκους Γιάνσον, του Ευρωπαϊκού Νοτίου Παρατηρητηρίου στη Χιλή, το οποίο ανήκει σε 14 χώρες, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.

Το φως προερχόταν από ένα γιγάντιο πλανήτη (με μάζα επτά ως δέκα φορές μεγαλύτερη από του Δία και θερμοκρασία περίπου 800 βαθμών Κελσίου), που εντοπίστηκε αρχικά το 2008 και βρίσκεται σε τροχιά γύρω από ένα νεαρό άστρο (HR 8799) σε απόσταση περίπου 130 ετών φωτός από τη Γη.

Το άστρο αυτό έχει μάζα περίπου μιάμιση φορά μεγαλύτερη από αυτή του ήλιου μας και διαθέτει ένα ηλιακό σύστημα πλανητών που μοιάζει με το δικό μας.
skia.gr