"Τρομοσυναγερμός" στα αεροδρόμια των ΗΠΑ

Οι ταξιδιώτες από Νιγηρία, Υεμένη, Πακιστάν, Κούβα, Ιράν, Σουδάν, Συρία θα υπόκεινται σε εξονυχιστικούς ελέγχους

Μέτρα κατά της τρομοκρατίας στα αεροδρόμια λαμβάνουν από τη Δευτέρα οι ΗΠΑ.

Όλοι οι ταξιδιώτες από τη Νιγηρία, την Υεμένη, το Πακιστάν, την Κούβα, το Ιράν, το Σουδάν και τη Συρία που ταξιδεύουν αεροπορικώς προς τις ΗΠΑ θα υπόκεινται σε σωματικό έλεγχο, θα διέρχονται από "σαρωτές" και θα γίνεται έλεγχος στις αποσκευές τους, όπως γράφει η εφημερίδα της Ουάσινγκτον "Πολίτικο", επικαλούμενη "δηλώσεις συμβούλου του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα".

Όλες οι αεροπορικές εταιρείες που κάνουν δρομολόγια προς τις ΗΠΑ ειδοποιήθηκαν για τα νέα μέτρα ασφάλειας, τα οποία είναι ενισχυμένα μετά την αποτυχημένη τρομοκρατική ενέργεια, τα Χριστούγεννα, σε ένα αμερικανικό αεροπλάνο με προορισμό το Ντιτρόιτ, από έναν νεαρό Νιγηριανό.

Προηγούμενα μέτρα αφορούσαν στους επιβάτες που ταξίδευαν αεροπορικώς στις ΗΠΑ από το Ιράν, την Κούβα, το Σουδάν και τη Συρία.

Παράλληλα, ένας σημαντικός σταθμός επιβίβασης εσωτερικών πτήσεων στο διεθνές αεροδρόμιο Νιούαρκ, που εξυπηρετεί τη Νέα Υόρκη, έκλεισε την Κυριακή το βράδυ εξαιτίας συναγερμού, ο οποίος ενεργοποιήθηκε όταν ένα άτομο εισήλθε σε απαγορευμένη περιοχή.

Ο συναγερμός σήμανε στον τερματικό σταθμό C.

"Ένας άνδρας εισήλθε σε απαγορευμένη ζώνη από μία πόρτα εξόδου και εμείς σταματήσαμε όλες τις λειτουργίες", τόνισε η εκπρόσωπος της Υπηρεσίας Ασφάλειας Πτήσεων (TSA) Σάρι Κόσετζ.

Οι εικόνες από τις κάμερες ασφαλείας στο αεροδρόμιο ερευνώνται για να διαπιστωθεί η ταυτότητα του ανθρώπου που εισήλθε στην απαγορευμένη ζώνη.

Όλοι οι επιβάτες, που ανέμεναν να επιβιβασθούν στις επόμενες πτήσεις, κυρίως της εταιρείας Continental Airlines, ερευνήθηκαν για παν ενδεχόμενο.

Δεν έχει γίνει γνωστό εάν ο άνδρας εντοπίστηκε και συνελήφθη.

Στο μεταξύ, η ισπανική πρεσβεία στην Υεμένη δεν κλείνει, λειτουργεί κανονικά, όμως η προσβασιμότητα προς αυτήν καθίσταται εφεξής "περιορισμένη", ανακοίνωσε η ισπανική κυβέρνηση που ασκεί την προεδρία στην Ε.Ε.

Υπενθυμίζεται ότι την Κυριακή ΗΠΑ και Βρετανία αποφάσισαν να κλείσουν τις πρεσβείες τους στην Υεμένη, εξ αιτίας απειλών της Αλ Κάιντα, για τρομοκρατική επίθεση στην Υεμένη.
skai.gr