Η χρήση κινητών «προστατεύει» από το Αλτσχάϊμερ

Σύμφωνα με αμερικανούς ειδικούς

Αμερικανοί επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η χρήση κινητών τηλεφώνων ενδέχεται να προστατεύει από τη νόσο Αλτσχάϊμερ.

Ειδικοί από το Κέντρο Ερευνών της Φλόριντα για το Αλτσχάϊμερ ανακάλυψαν ότι η έκθεση στην ακτινοβολία από τα τηλέφωνα προστατεύει τη μνήμη των ποντικιών που ήταν «προγραμματισμένα» να εμφανίσουν τη νόσο.

Στο πείραμα, τα αποτελέσματα του οποίου δημοσιεύονται στην επιθεώρηση Journal of Alzheimer's Disease, χρησιμοποιήθηκαν 96 ποντίκια. Τα περισσότερα είχαν προγραμματιστεί γενετικά ώστε να αναπτύσσουν τις αλλοιώσεις στον εγκέφαλο που συνδέονται με το Αλτσχάϊμερ.

Όλα τα ποντίκια εκτέθηκαν στο ηλεκτρομαγνητικό πεδίο που εκπέμπει ένα συνηθισμένο τηλέφωνο για δύο περιόδους της μιας ώρας καθημερινά για επτά με εννέα μήνες.

Τα ποντίκια που άρχισαν να εκτίθενται στην ακτινοβολία σε νεαρή ηλικία και προτού αρχίσουν τα σημάδια απώλειας μνήμης, προστατεύτηκαν από τα συμπτώματα της νόσου, ενώ τα γηραιότερα ποντίκια που είχαν ήδη εμφανίσει συμπτώματα, αυτά εξαφανίστηκαν μετά την έκθεση στα ηλεκτρομαγνητικά κύματα.

«Θα χρειαστεί χρόνος για να προσδιορίσουμε ποιοι είναι οι ακριβείς μηχανισμοί που ευθύνονται για αυτά τα θετικά αποτελέσματα», δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας, καθηγητής Γκάρι Άρεντας.

«Ένα πράγμα όμως είναι ξεκάθαρο: τα οφέλη στη γνωστική λειτουργία από τη μακροχρόνια έκθεση σε ηλεκτρομαγνητικά πεδία είναι πραγματικά, γιατί τα είδαμε τόσο στην πρόληψη όσο και στη θεραπεία κατά τη διάρκεια πειραμάτων με ποντίκια που είχαν Άλτσχαϊμερ, αλλά και φυσιολογικά ποντίκια».

Στις αυτοψίες που πραγματοποιήθηκαν στα πειραματόζωα, δεν εντοπίστηκαν προβλήματα ή κακοήθεις όγκοι στους εγκεφάλους ή τα ζωτικά τους όργανα.

Οι επιστήμονες πειραματίζονται τώρα με πεδία διαφορετικής συχνότητας και έντασης, επιχειρώντας να βελτιώσουν περαιτέρω το αποτέλεσμα.
skai.gr