Νέα μηχανή αναζήτησης στο Internet

Νέα μηχανή αναζήτησης στο Internet


Νέα μηχανή αναζήτησης στο Internet

19 Μαΐου 2009, 12:52


Στη διάθεση του διαδυκτίου η νέα μηχανή υπολογιστικής γνώσης το WolframAlpha.com.

Αντίθετα με το Goοgle, το οποίο παραπέμπει σε ιστοσελίδες όπου ο χρήστης μπορεί να βρει αυτό που ψάχνει, το Wolfram Alpha προσφέρει άμεσες απαντήσεις.

Η ιδέα είναι του Βρετανού φυσικού Στίβεν Γούλφραμ.

Το WolframAlpha.com απαντά σε ερωτήσεις και δεδομένα, και δίνει αποτελέσματα για περίπλοκα μαθηματικά προβλήματα. Όπου είναι δυνατό, η σελίδα αποτελεσμάτων περιλαμβάνει πίνακες και γραφικές παραστάσεις.

Για παράδειγμα: αν ο χρήστης εισάγει τους όρους «BMW», το Wolfram Alpha δίνει όλες τις πληροφορίες για τη συγκεκριμένη μάρκα αυτοκινήτου. Από την πλήρη ονομασία, τα κυβικά και το πόσο κοστίζει η κάθε έκδοση.

Αν ο χρήστης εισάγει τους όρους «ATHENS-HERAKLION» η μηχανή δίνει την απόσταση των δύο πόλεων, το χρόνο πτήσης για το ταξίδι, τη διαδρομή στο χάρτη και άλλα σχετικά δεδομένα.

Η μηχανή αναζήτησης είναι ακόμα λίγο ιδιότροπη, και θέλει προσοχή όσον αφορά τη σωστή σύνταξη των ερωτημάτων.

Μην ανησυχείτε όμως. Θα συνεχίσει εξάλλου να βελτιώνεται ώστε να κατανοεί καλύτερα τη φυσική, ανθρώπινη γλώσσα.

Σε μαθηματικά ερωτήματα, το Wolfram Alpha ήδη προσφέρει πολύ περισσότερα από ό,τι ένα απλό κομπιουτεράκι. Βασίζεται στο διάσημο λογισμικό Mathematica, επίσης προϊόν της Worlfram Research, για να επιλύει περίπλοκες εξισώσεις και να απεικονίζει τα αποτελέσματα σε γραφικές παραστάσεις.

Σε αντίθεση με τη μηχανή αναζήτησης της Google, το Wolfram Alpha, βασίζεται σε βάσεις δεδομένων της Worlfram Research και σε περίπλοκους αλγόριθμους και όχι στον παγκόσμιο ιστό.

Είναι επίσης φιλικό με άλλες μηχανές αναζήτησης, όπως της Google και της Wikipedia, προσφέροντας τις αντίστοιχες παραπομπές.

Για τη λειτουργία του Wolfram Alpha, στη σημερινή του μορφή, απαιτούνται πέντε υπολογιστικά κέντρα με περίπου 10.000 επεξεργαστές.