Στο χρονοντούλαπο της ιστορίας θα μπουν στο μέλλον, οι διακόπτες των φώτων, το τηλεκοντρόλ της τηλεόρασης ακόμα και τα κλειδιά του σπιτιού.







Νέα τεχνολογία που αναπτύσσεται στην Ευρώπη θα επιτρέπει στους χρήστες - ενοίκους να εκτελούν τις καθημερινές δραστηριότητες μέσα στο σπίτι τους δίνοντας εντολές, όχι φωνητικές, αλλά με το μυαλό τους και μόνο!

Η καινοτομική τεχνολογία, που επιδείχτηκε για πρώτη φορά στη φετινή γερμανική έκθεση "CeBIT" του Ανόβερου, επιτρέπει στον χρήστη να ελέγχει με τις σκέψεις του τις διασυνδεμένες ηλεκτρονικές συσκευές που θα βρίσκονται σε κάθε "έξυπνο" σπίτι του μέλλοντος.

Η δυνατότητα αυτή αναμένεται να αποβεί πολύτιμη σε άτομα με ειδικές ανάγκες, αλλά και σε τεμπέληδες που βαριούνται να σηκωθούν από τον καναπέ.

Η τεχνολογία -η οποία αποτελεί μια διεπαφή ανάμεσα στον εγκέφαλο και στον κομπιούτερ- αναπτύχθηκε από την αυστριακή εταιρία g.tec, σε συνεργασία με πανεπιστήμια και ερευνητικά ινστιτούτα, στο πλαίσιο του χρηματοδοτούμενου από την Ε.Ε. προγράμματος "Presenccia".

Στο πλαίσιο του έργου, δημιουργήθηκε ένα πλήρες εικονικό (virtual) "έξυπνο" σπίτι, μέσα στο οποίο ο χρήστης κινείται σκεπτόμενος απλώς πού θέλει να πάει και τι να κάνει.

Ένας εξοπλισμός ηλεκτροεγκεφαλογραφήματος είναι συνδεμένος στο κεφάλι του και καταγράφει την ηλεκτρική δραστηριότητα του εγκεφάλου του μέσω ηλεκτροδίων προσαρμοσμένων στο κρανίο.

Μετά από μια περίοδο μάθησης, το σύστημα ξέρει πλέον να αναγνωρίζει τα ξεχωριστά μοτίβα νευρωνικής δραστηριότητας που αντιστοιχούν στις διαφορετικές σκέψεις-προθέσεις (στο άναμμα του φωτός, στην αλλαγή καναλιού στην τηλεόραση, στο κλείσιμο της πόρτας κλπ).