Η νέα σύνδεση τύπου HDMI 1.4 ανοίγει το δρόμο για τις μελλοντικές 3D τηλεοράσεις

Η νέα σύνδεση τύπου HDMI 1.4 ανοίγει το δρόμο για τις μελλοντικές 3D τηλεοράσεις


Η νέα σύνδεση τύπου HDMI 1.4 ανοίγει το δρόμο για τις μελλοντικές 3D τηλεοράσεις

24 Μαΐου 2009, 10:45


HDMI και HDTV…είναι οι δύο όροι που συνοδεύουν σχεδόν κάθε μοντέλο τηλεόρασης των τελευταίων ετών, ο πρώτος σημαίνει ότι η τηλεόραση είναι Υψηλής Ευκρίνειας (High Definition TV) και ο δεύτερος αναφέρεται στην θύρα (και αντίστοιχα τύπο καλωδίου) που μεσολαβεί με την συσκευή που τροφοδοτεί με βίντεο/ήχο την τηλεόραση (HDMI – High Definition Multimedia Interface).

Εν αρχή εμφανίστηκε το HDMI 1.0, κατόπιν δέχτηκε δύο αναβαθμίσεις με μικρές βελτιώσεις (HDMI 1.1 και 1.2) και τέλος έφτασε στο HDMI 1.3 το οποίο είχε σημαντικές διαφορές από τις προηγούμενες εκδόσεις καθώς πλέον μπορούσε η συνδεσμολογία να μεταφέρει τον διπλάσιο όγκο δεδομένων εικόνας και ήχου (με απλά λόγια, διπλάσιο όγκος εστί μεγαλύτερη ποιότητα), πιο πλούσιες χρωματικές διαβαθμίσεις και υποστήριξη των τελευταίων φορμά ήχου (DTS-MA κλπ).

Η πρώτη συσκευή που διέθετε HDMI 1.3 ήταν το Playstation 3.

Προσφάτως ανακοινώθηκε το νέο πρότυπο με την ονομασία HDMI 1.4, το οποίο προσθέτει ένα «κανάλι» δικτύωσης στην συνδεσμολογία/καλώδιο που ονομάζεται HEC (HDMI Ethernet Channel) και προσφέρει την δυνατότητα διαμοιρασμού δικτύου μεταξύ HEC-συμβατών συσκευών.

Για τους φίλους του ήχου, να αναφέρουμε ότι προστίθεται το Audio Return Channel (ARC) δια του οποίου η επικοινωνία (και το «στήσιμο) με έναν ενισχυτή audio/video γίνεται με μεγάλη ευκολία...

Τέλος το HDMI 1.4 ανεβάζει (ή καλύτερα διπλασιάζει) την ανάλυση της εικόνας.

Έτσι από τις 1920x1080 γραμμές, φτάνουμε στις 4096x2160 (στα 30Ηz) για το νέο πρότυπο, ανοίγοντας τον δρόμο για τις μελλοντικές τηλεοράσεις που θα έχουν τρισδιάστατη απεικόνιση (3D).

Όταν λέμε «μελλοντικές» μην πάει το μυαλό σας σε χρονοδιάγραμμα πέντε ετών ή κάτι παρόμοιο, καθώς ήδη οι πρώτες τηλεοράσεις με «κάποιες» 3D δυνατότητες υπάρχουν, ενώ προς το τέλος του χρόνου, αρχές του επόμενου δειλά – δειλά θα δούμε τα «κανονικά» μοντέλα 3D, μαζί με τις πρώτες συσκευές (Blu-ray, DVR, ίσως και κονσόλες), φυσικά με HDMI 1.4.