Η NASA αναπτύσσει το DTN…αλλιώς το δίκτυο για το Διάστημα








Η NASA αναπτύσσει το DTN…αλλιώς το δίκτυο για το Διάστημα
25 Μαΐου 2009, 10:31


Εδώ κάτω στην Γη έχουμε το Internet με τις μυριάδες υπηρεσίες του, τις οποίες εύκολα, άμεσα και -πλέον τα τελευταία χρόνια- με πολύ γρήγορες ταχύτητες χρησιμοποιούμε καθημερινά. Από την άλλη έχουμε το Διάστημα και τον ISS (Διεθνή Διαστημικό Σταθμό), τους ποικίλους δορυφόρους γύρω από την Γη και άλλους πλανήτες, τα μη-επανδρωμένα οχήματα που κάνουν εξερευνητικούς περιπάτους στην επιφάνεια του Άρη.

Τη στιγμή που εμείς εδώ κάτω απολαμβάνουμε τις υπηρεσίες του διαδικτύου και το άπειρο υλικό του, έτοιμο προς πρόσβαση από όλους τους χρήστες, στο Διάστημα τα πράγματα περί Internet βρίσκονται ακόμα στην…λίθινη εποχή!

Όσο περίεργο κι αν ακούγεται το δίκτυο του Διαστήματος είναι πολύ πίσω σε σχέση με το γήινο, καθώς στο Διάστημα επικρατούν τρομερά διαφορετικές συνθήκες που τροποποιούν δραματικά τον τρόπο επικοινωνίας μεταξύ των παραπάνω με τα επίγεια κέντρα επικοινωνίας.

Έτσι η μετάδοση μιας πληροφορίας (δεδομένα) γίνεται με την μέθοδο των «αλμάτων» και της προσωρινής μνήμης, με απλά λόγια τα δεδομένα μεταδίδονται «μεταπηδώντας» από ένα «σημείο» στο επόμενο (όπου σημείο = ένας δορυφόρος) και επειδή επικρατούν ακραίες συνθήκες στο Διάστημα και τα δεδομένα μπορεί να χαθούν στην μεταφορά/αναμετάδοση, το κάθε «σημείο» διαθέτει επαρκή μνήμη ώστε να αποθηκεύει (με την έλευσή τους) τα δεδομένα και κατόπιν να κάνουν το «άλμα» προς το επόμενο σημείο, έως τον τελικό προορισμό τους.

Βέβαια οι ταχύτητες δεν είναι ακριβώς αυτές που έχουμε συνηθίσει εμείς οι γήινοι: χρειάζονται από 3,5 έως και 20 λεπτά για να φτάσουν δεδομένα (λήψη δηλαδή) από τον Άρη προς τη Γη ανάλογα με τις θέσεις των πλανητών και τις τροχιές τους, ενώ η αντίθετη κατεύθυνση (από εμάς προς τα «πάνω» δηλαδή) για αποστολή δεδομένων μεγέθους 1MByte χρειάζεται περίπου μία ώρα (αντίστοιχες ταχύτητες στο Internet είχαμε το 1990-91!).

Έτσι η NASA με αρωγή αρκετών επιστημόνων – μεταξύ τους και ο Vint Cerf της Google (ένας από τους πατέρες του Internet), αναπτύσσει το DTN (Delay / Disruption - Tolerant Network), του οποίου ο τρόπος λειτουργίας θα «πλησιάζει» αυτόν του Internet, με σκοπό την επικοινωνία με Γης – Διαστήματος να γίνεται με την ίδια ευκολία όπως επικοινωνεί πχ. ο υπολογιστής στο σπίτι μας με το Internet.

Ίσως κάποια στιγμή να αποστέλλουμε/λαμβάνουμε email από και προς τον Άρη…(περισσότερες πληροφορίες: http://www.economist.com/science/tm/displaystory.cfm?story_id=13605870)