Η Google παρουσιάζει το «Google Chrome OS»

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 20 Νοεμβρίου 2009, 14:28

Η Google απέδειξε ότι είναι πιστή στις υποσχέσεις της, παρουσιάζοντας όπως είχε υποσχεθεί προ αρκετών μηνών ότι θα το πράξει προς το τέλος του τρέχοντος έτους, το δικό της Λειτουργικό Σύστημα (OS – Operating System) για υπολογιστές, ονόματι «Google Chrome OS» - τα επίσημα αποκαλυπτήρια έγιναν εχτές, Πέμπτη 19 Νοεμβρίου.



Στο σημείο αυτό πρέπει να τονίσουμε ότι εχτές έγινε η πρώτη επίσημη παρουσίαση του OS, με σκοπό την επίδειξη μερικών χαρακτηριστικών καθώς και το concept που βρίσκεται πίσω από την ανάπτυξη του νέου Λ.Σ. και όχι την παρουσίαση του προϊόντος για μια πλήρη αξιολόγηση, διότι είναι ακόμα σε πολύ πρώιμο στάδιο ανάπτυξης (ούτε καν στο στάδιο «βήτα» / beta δεν έχει φτάσει, όπερ έχουμε πολύ δρόμο ακόμα). Άλλωστε το Google Chrome OS, η ίδια η Google έχει δηλώσει πως θα διατεθεί στην τελική μορφή του προς τα τέλη του 2010.



Λοιπόν, με λίγα λόγια το Google Chrome OS, είναι ένα Λειτουργικό Σύστημα που είναι στην ουσία…ένα πλοηγός Internet με κάποιες έτοιμες υπηρεσίες / προγράμματα της ίδιας της Google και τίποτα άλλο (είπαμε όμως είναι ακόμα στην αρχή της ανάπτυξης). Παρόλο που ο πυρήνας του OS βασίζεται στο Linux, κατά βάση έχουμε να κάνουμε με τον -ήδη εδώ και καιρό διατιθέμενο- πλοηγό «Google Chrome» της Google, ο οποίος πλέον δεσπόζει ως η βασική και «κεντρική» οθόνη που θα αντικρίζει ο χρήστης όταν ανάβει τον υπολογιστή που «φοράει» το Google Chrome OS. Από εκεί και πέρα τα πάντα «τρέχουν» μέσω του πλοηγού και όταν λέμε «τα πάντα» δεν εννοούμε εφαρμογές και σουίτες προγραμμάτων που υπάρχουν στα «κανονικά» Λ.Σ. (Photoshop, Final Cut, MS Office, Dreamweaver, 3D Studio, Qbase, κλπ) αλλά υπηρεσίες - προγράμματα όπως είναι (μεταξύ άλλων) οι / τα Google Docs, Gmail, Facebook, Twitter, Hulu, Google Talk, ενώ τα εικονίδια τους εμφανίζονται υπό την μορφή panels και tabs (καρτελών) όπως δηλαδή είναι τα tabs σε έναν πλοηγό Internet (εν προκειμένω του Google Chrome). Ακόμα και όταν ο χρήστης πχ. συνδέσει μια συσκευή USB (πχ. USB memory stick), τα περιεχόμενά του εμφανίζονται σε ένα tab του πλοηγού. Όσον αφορά τα panel, αυτά εμφανίζονται όταν ο χρήστης επιλέγει την «ελαχιστοποίηση» μιας εφαρμογής, οπότε η τελευταία πηγαίνει και «κάθεται» με την μορφή panel στο κάτω μέρος της οθόνης που υπάρχει σταθερά το «dock» (ala Mac OS X).



Η βασικότερη όμως διαφορά του Google Chrome OS (εν συντομία GCOS) σε σχέση με τα πατροπαράδοτα / κλασσικά Λ.Σ. είναι ότι δεν ασχολείται καθόλου ο χρήστης με τα αρχεία του ή καλύτερα δεν αγχώνεται για το που βρίσκονται ούτε και για το αν έχουν χαθεί / σβηστεί ή ακόμα και μολυνθεί από κάποιο ιό. Γιατί; Διότι απλά δεν βρίσκονται καν στον υπολογιστή του αλλά στο «ιντερνετικό νέφος» της Google (Google Cloud), που εστί «κάπου μέσα στο αχανές αποθηκευτικό τοπίο των server της Google» αποθηκεύονται τα πολύτιμα αρχεία, έτοιμα για χρήση ανά πάσα στιγμή από τον ιδιοκτήτη τους. Ακριβώς λόγω χρήσης του Cloud για την αποθήκευση αλλά και για το «φόρτωμα» όλων των προγραμμάτων (που και αυτά δεν υπάρχουν στον υπολογιστή, αλλά «φορτώνονται» από το νέφος μέσω της σύνδεσης στο Internet) ο κάθε χρήστης μπορεί να αποκτήσει πρόσβαση στα αρχεία, προγράμματα και υπηρεσίες του από οποιονδήποτε GCOS υπολογιστή, αρκεί να εισάγει στην αρχική οθόνη το username και το password του (ένα από τα κυριότερα σημεία / ανέσεις του Cloud Computing).

Περνώντας στο θέμα της διαθεσιμότητας, η Google τοποθετεί χρονικά την έλευση του GCOS στα τέλη του επόμενου χρόνου, ενώ δήλωσε πως θα υποστηρίζονται μόνο σκληροί δίσκοι SSD (οι κλασσικοί σκληροί είναι εκτός υποστήριξης) και υπολογιστές βασισμένοι σε CPU τύπου x86 και ARM. Επίσης, δεν θα υποστηρίζονται όλες οι περιφερειακές συσκευές που κυκλοφορούν στην αγορά αλλά μόνο η «Google εγκεκριμένες συσκευές». Βέβαια αφής στιγμής το GCOS από εχτές κηρύχθηκε ότι ανήκει πλέον στην οικογένεια του «ανοιχτού λογισμικού» κάτι που σημαίνει ότι όλο και κάποιος «καλοθελητής» προγραμματιστής θα προσφέρει υποστήριξη για περισσότερες συσκευές.
Προς το παρόν οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να κατεβάσουν το Google Chrome OS από αυτή τη διεύθυνση: http://gdgt.com/google/chrome-os/download/ αλλά η χρήση γίνεται μόνο αν έχετε εγκαταστήσει το VMWare στον υπολογιστή (Windows / Mac / Linux) και το τρέξετε μέσω αυτού.


zougla.gr