Ποιο Full High Definition; Ετοιμαστείτε για το Ultra HD αλλιώς «Super High Vision»


Μπορεί οι λέξεις «Full High Definition» ή κατά το ελληνικότερο «Πλήρης Υψηλή Ευκρίνεια» να είναι η νέα τάση για τις τηλεοράσεις, τα βιντεοπαιχνίδια, τις ταινίες, τις τηλεοπτικές σειρές (τα ιδιωτικά / κρατικά κανάλια στην τηλεόραση εν Ελλάδι, ακόμα «σφυρίζουν» το τραγούδι του Standard -και αρχαίου πια- Definition) και ακολούθως τα καταστήματα να προωθούν τις αντίστοιχες Full HD τηλεοράσεις (HDTV)…όμως το φορμά Full HD κάθε άλλο παρά «νέο» ή «καινούριο» είναι.

Τα στάδια των αναλύσων απο την ταπεινή του NTSC DVD στη μελλοντική του Ultra High Definition
Τα στάδια των αναλύσεων από την ταπεινή του NTSC DVD στη μελλοντική του Ultra High Definition

Τουλάχιστον δέκα με δεκαπέντε χρόνια πριν είχε ακουστεί ότι «θα» έρθει, άσχετα αν κατέληξε να αρχίσει να διαδίδεται μόλις πριν 3-4 χρόνια, οι λόγοι είναι φυσικά το «τι» συμφέρει οικονομικά τους μεγάλους κολοσσούς-εταιρείες της βιομηχανίας (κοινώς αφού στα μέσα των 90ς βγήκε η «μόδα» με τις LCD 16:9 τηλεοράσεις που ακόμα ήταν σε SD, γιατί να προσφέρουμε το Full HD; Καλό είναι και το SD αφού βρήκαμε «κολπάκι» για να πουλάει ακόμα). Ε, το ίδιο μοτίβο ετοιμάζει η βιομηχανία να μας «σερβίρει» για άλλη μια φορά. Το φορμά Ultra High Definition ή αλλιώς Super High Vision έχει θεσπιστεί εδώ και χρόνια, αλλά ούτε που ακούστηκε και φυσικά καμία συσκευή ακόμα δεν το υποστηρίζει. Εντούτοις το φορμά υπάρχει κανονικά: δύο αναλύσεις διαφορετικές, μία των 3840x2160 γραμμών ήτοι 4K και μια των 7680x4320 ή 8Κ. Σε σχέση με το τωρινό Full HD των 1920x1080 γραμμών, η ανάλυση 4Κ είναι τέσσερις φορές μεγαλύτερη και ακολούθως το 8Κ είναι δεκαέξι φορές.

Επίσης, στο νέο φορμά Super High Vision έχει αναβαθμιστεί και ο τομέας του ήχου (πάει περίπατο δηλαδή το νέο-αποκτηθέν και πανάκριβο ηχοσύστημά σας): 22.2 (ολογράφως: είκοσι δύο) κανάλια 3D (τριών διαστάσεων) ήχου! Όπως αναφέραμε στην αρχή, ακόμα δεν πρέπει οι καταναλωτές να ανησυχούν για την μετάβαση, καθώς κάτι τέτοιο ακόμα αργεί (ακόμα πουλάει δηλαδή το Full HD): πρώτες υλοποιήσεις περί το 2017 τηλεοπτικώς (όχι βέβαια Ελλάδα, μην ξεχνιόμαστε) σε 4Κ και μέχρι το 2022 θα είμαστε στο (8Κ) 7680x4320. Προβλέψεις κάνουν λόγο ότι στην Ευρώπη μέχρι το 2025 το 28% των καταναλωτών θα διαθέτουν συστήματα Super High Vision.

Στο ενδιάμεσο χρονικό διάστημα ας μην ξεχνάμε και την «πάσα» που θα προσπαθήσουν (ήδη το έχουν ξεκινήσει) να μας περάσουν οι εταιρείες με τις 3D τηλεοράσεις. Με λίγα λόγια χρήματα υπάρχουν, η τεχνολογία μας λείπει (έχουν τρελαθεί μάλλον οι υπεύθυνοι των εταιρειών…)

(περισσότερες πληροφορίες: http://www.instat.com/newmk.asp?ID=2657&SourceID=00000498000000000000)
zougla.gr