Νέα δεδομένα στις εξετάσεις αίματος για χοληστερίνη

Δεν χρειάζεται να τις κάνει κανείς νηστικός

Νέα δεδομένα στις εξετάσεις αίματος για χοληστερίνη καθώς από νέα επιστημονική έρευνα προκύπτει ότι δεν χρειάζεται να είναι κανείς νηστικός για να κάνει την εξέταση.

Η έρευνα, υπό τον καθηγητή Τζον Ντάνες, έγινε από ερευνητές του πανεπιστημίου Κέιμπριτζ και ανέλυσε δεδομένα 300.000 ανθρώπων.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι τελικά τα αποτελέσματα των εξετάσεων αίματος για την χοληστερίνη ήταν ακριβή είτε οι ασθενείς είχαν φάει πριν τον έλεγχο είτε ήσαν νηστικοί.

Η έρευνα ίσως οδηγήσει στην έκδοση νέων οδηγιών προς τους γιατρούς της Βρετανίας. Το τεστ αίματος για χοληστερίνη θεωρείται σημαντικό για την αξιολόγηση του κινδύνου από καρδιαγγειακά προβλήματα (έμφραγμα, εγκεφαλικό).

Μέχρι τώρα εθεωρείτο ότι το σώμα χρειαζόταν αρκετό χρόνο για να χωνέψει το φαγητό και να αφομοιώσει τα σωματίδια λίπους, ώστε να γίνουν ακριβείς μετρήσεις του αίματος.

Όμως, τα δεδομένα από 68 έρευνες μεγάλης χρονικής διάρκειας σε 21 χώρες δείχνουν ότι τελικά αυτό δεν ισχύει.

Όπως είπε ο υπεύθυνος της έρευνας καθηγητής Ντάνες, "τα ευρήματα δείχνουν ότι οι μετρήσεις χοληστερόλης είναι εξίσου καλές - και ίσως κάπως καλύτερες- όταν έχει φάει κανείς πριν".
skai.gr