Τα πέντε "θηρία" του πλανήτη

Οι πιο γρήγοροι υπολογιστές στον κόσμο

Τρία αμερικανικά υπολογιστικά "τέρατα", βρίσκονται πρώτα στη λίστα με τους ταχύτερους υπολογιστές στον πλανήτη, ενώ στο παιχνίδι μπήκε δυναμικά η Κίνα, καταλαμβάνοντας την πέμπτη θέση, άλλη μία ένδειξη ότι αποτελεί ανερχόμενη δύναμη.

Η ταξινόμηση των υπερ-υπολογιστών γίνεται κατά τακτά χρονικά διαστήματα και συντάσσεται ο σχετικός κατάλογος "Top 500 Supercomputers". Η λίστα κυριαρχείται από τις ΗΠΑ, που διαθέτουν οκτώ σούπερ-υπολογιστές στην πρώτη δεκάδα και 277 συνολικά από τα 500 ταχύτερα "τέρατα" που καταγράφονται διεθνώς. Η Ευρώπη έχει 153 υπερ-υπολογιστικά συστήματα, εκ των οποίων τα περισσότερα (44) βρίσκονται στη Βρετανία.

Συγκριτικά, ο Νο 1 αμερικανικός υπερυπολογιστής "Κρέι" (Cray) με την ονομασία "Jaguar", διαθέτει 224.162 επεξεργαστές και ταχύτητα 1.759 "πέταφλοπς" (petaflops). Χρησιμοποιείται, μεταξύ άλλων, για κλιματολογικές έρευνες, αναλύσεις για νέα υλικά και έρευνες στην πυρηνική ενέργεια. Η μνήμη του φθάνει τα 362 τεραμπάιτ (σχεδόν τριπλάσια από αυτήν του δεύτερου μεγαλύτερου σούπερ-υπολογιστή). Χάρη στις ευρυζωνικές συνδέσεις, ερευνητές από όλο τον κόσμο μπορούν να έχουν πρόσβαση στον "Τζάγκουαρ".

Στη δεύτερη θέση βρίσκεται ο "Δρομέας" (Roadrunner) του Εθνικού Εργαστηρίου Λος Άλαμος (που ανήκει στο υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ), ένα μηχάνημα της "Αϊ-Μπι-Εμ" (ΙΒΜ) με 122.400 επεξεργαστές και 1.042 petaflops. Χρησιμοποιείται για την παρακολούθηση του πυρηνικού οπλοστασίου των ΗΠΑ καθώς και για έρευνες στην αστρονομία, τη γενετική και την κλιματική αλλαγή.

Στην τρίτη θέση βρίσκεται ο "Kraken XT5" του πανεπιστημίου του Τενεσί των ΗΠΑ και στην τέταρτη θέση παγκοσμίως ο μεγαλύτερος ευρωπαϊκός υπολογιστής, ο "Jugene", του γερμανικού ερευνητικού κέντρου «Forschungszentrum Juelich», ένας ΙBM BlueGene/P με 294.912 επεξεργαστές (περισσότερους από κάθε άλλο στον κόσμο) και 825,5 teraflops, σύμφωνα με το BBC. Ένα teraflop είναι ισοδύναμο με 1.000 τρισεκατομμύρια υπολογισμούς ανά δευτερόλεπτο, ενώ ένα teraflop ισοδυναμεί με 1 τρισεκατομμύριο υπολογισμούς ανά δευτερόλεπτο.

Τέλος, την πέμπτη θέση καταλαμβάνει ο κινεζικός Τιανχέ-1, που βρίσκεται εγκατεστημένος στο Εθνικό Κέντρο Σούπερ-Υπολογιστών στην πόλη Τιανζίν και ασχολείται κυρίως με την αναζήτηση κοιτασμάτων πετρελαίου και την προσομοίωση σχεδίων κατασκευής νέων αεροσκαφών, διαθέτει 71.680 επεξεργαστές και έχει ταχύτητα 563,1 "τέραφλοπς" (teraflops).
skai.gr

Ο αναλυτικός κατάλογος των 500 μεγαλύτερων και ταχύτερων υπολογιστών του κόσμου στη διεύθυνση: http://www.top500.org/list/2009/11/100