Σοκ αλλά και δυσπιστία από τη φρικτή ιστορία του Περού

Συμμορία σκότωνε ανθρώπους και πωλούσε το λίπος τους

Σοκ στην κοινή γνώμη του Περού εξακολουθεί να προκαλεί η ιστορία φρίκης που αποκαλύφθηκε με τη συμμορία που σκότωνε ανθρώπους και πωλούσε το λίπος τους, αν και ορισμένοι ειδικοί εκφράζουν αμφιβολίες για το κατά πόσο η συγκεκριμένη ιστορία ευσταθεί.

Το ανθρώπινο λίπος, που θεωρείτο άλλοτε πολύτιμο για την παραγωγή καλλυντικών, αλλά και για ιατρικές χρήσεις, συλλεγόταν τους προηγούμενους αιώνες από τα πτώματα κρατούμενων που εκτελούνταν μια σκοτεινή ιστορική παράδοση που ορισμένοι λένε ότι μπορεί να ενέπνευσε τη συμμορία.

Τα μέλη της συμμορίας αυτοαποκαλούνταν Los Pishtacos. Στην μυθολογία των πολιτισμών των Άνδεων, ο πιστάκο είναι κάτι σαν μπαμπούλας ή βαμπίρ, ένας ανθρωπόμορφος διάβολος, συνήθως λευκός, που δολοφονεί για να κλέψει το λίπος ή να κομματιάσει τις σορούς των ιθαγενών. Η έννοια προέρχεται από την λέξη pishtay, η οποία στα Κέτσουα σημαίνει αποκεφαλισμός, διαμελισμός, ή κόψιμο του λαιμού.

Ο Σεράπιο Βεραμέντι, ένας από τους υπόπτους που συνελήφθησαν και φέρεται να είχε ηγετικό ρόλο στη συμμορία, προκάλεσε ανατριχίλα με την ομολογία του. Ακόμα και βετεράνοι περουβιανοί αστυνομικοί είπαν πως πρόκειται για την πιο μακάβρια ιστορία που έχουν ακούσει ποτέ.

Ορισμένοι αστυνομικοί εξέφρασαν αμφιβολίες για το αν η υπόθεση στέκει. Ο διευθυντής πάλι του τμήματος εγκληματικών ερευνών υπογράμμισε πως οι αρχές πιστεύουν ότι πράγματι υπήρξαν δολοφονίες σαν κι αυτές που περιέγραψε ο Βεραμέντι. Σημείωσε, πάντως, ότι δεν είναι δυνατόν αυτή τη στιγμή να εκτιμηθεί επακριβώς πόσους ανθρώπους δολοφόνησαν τα μέλη της συμμορίας.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου του Περού εμφανίστηκε δύσπιστος. Όπως σημείωσε, οι κλινικές πλαστικής χειρουργικής συχνά αποκτούν μεγάλες ποσότητες λίπους από χειρουργικές επεμβάσεις λιποαναρρόφησης και τις πετούν διότι δεν υπάρχει αγορά που να τις χρειάζεται.

Η αστυνομία φοβάται πως η συμμορία ενδέχεται να δρούσε επί χρόνια, ίσως ακόμα και δυο δεκαετίες, και δεν αποκλείουν την ανάμιξή της στις εξαφανίσεις, επί σειρά ετών, 60 αγροτών στις επαρχίες Ουανούκο και Πάσκο, στα βουνά όπου ζούσαν οι ύποπτοι που συνελήφθησαν.

Ο Βεραμέντι υποστήριξε ότι η συμμορία συνέλεξε περίπου 17 λίτρα ανθρώπινου λίπους που ήλπιζε να πουλήσει σε εταιρίες που παράγουν προϊόντα ομορφιάς -ορισμένες εκ των οποίων είπε πως βρίσκονται στην Ευρώπη- με αντίτιμο 15.000 δολάρια το λίτρο.

Επτά ύποπτοι παραμένουν ασύλληπτοι.
skai.gr