Μειώθηκε το κόστος ανάγνωσης του ανθρώπινου γονιδιώματος

Πλέον ανέρχεται στα 3.000 ευρώ

Το κόστος ανάγνωσης του DNA ενός ανθρώπου συνεχώς πέφτει. Η ιδιωτική, μη εισηγμένη, αμερικανική εταιρία βιοτεχνολογίας Complete Genomics, χρησιμοποιώντας μια νέα τεχνολογία, ανακοίνωσε ότι "διάβασε" πλήρως το γονιδίωμα τριών ανθρώπων με κόστος περίπου 4.400 δολάρια (3.000 ευρώ) για το καθένα.

Η σχετική ανακοίνωση έγινε στο περιοδικό Science, σύμφωνα με τα ξένα πρακτορεία. Η αδιανόητη μέχρι πρόσφατα μείωση του κόστους ανοίγει το δρόμο για την ανίχνευση των γονιδίων που αποτελούν την αιτία διαφόρων ασθενειών.

Χάρη στη νέα τεχνολογία, η Complete Genomics εκτιμά ότι θα μπορεί σύντομα να "διαβάζει" ένα πλήρες ανθρώπινο γονιδίωμα σε μόνο μια μέρα.

Το 2000, όταν διαβάστηκε για πρώτη φορά το γονιδίωμα, το κόστος ανάγνωσής του ήταν 100 εκατομμύρια δολάρια (!), το 2007 έπεσε στο 1 εκατ. δολ., το 2008 στα 60.000 δολάρια και φέτος πια στα 4.400 δολάρια.

Οι ειδικοί χαιρέτισαν ως εντυπωσιακά τα αποτελέσματα της τεχνολογίας της εταιρίας, επεσήμαναν πάντως ότι η συγκεκριμένη τεχνολογία εμφανίζει ένα λάθος ανά 100.000 βάσεις. Με δεδομένο ότι το ανθρώπινο γονιδίωμα περιέχει περίπου 3 δισ. "γράμματα" (βάσεις), μπορεί να υπάρχουν περίπου 30.000 λάθη στην ανάγνωση ενός γονιδιώματος, συνεπώς υπάρχουν ακόμα περιθώρια για νέες τεχνικές που να είναι πιο γρήγορες, πιο φθηνές και παράλληλα πιο ακριβείς.

Άλλοι επιστήμονες διευκρινίζουν ότι άλλο πράγμα είναι οι επιστήμονες να αποκωδικοποιούν το γονιδίωμα ενός ανθρώπου και τελείως άλλο να μπορούν να κάνουν κάτι ωφέλιμο με αυτό. Συχνά η ανάγνωση του ίδιου γονιδιώματος οδηγεί σε διαφορετικές επιστημονικές προβλέψεις για τον κίνδυνο μελλοντικών ασθενειών.
skai.gr