Δημιουργήθηκε ο "χάρτης" των βακτηρίων του ανθρώπινου σώματος

Δεκαπλάσια τα μικρόβια από τα κύτταρα στο σώμα μας

Αμερικανοί ερευνητές δημιούργησαν έναν "άτλαντα" των βακτηρίων που ζουν σε διαφορετικά μέρη του σώματος του ανθρώπου, ο οποίος είναι η πιο πλήρης μέχρι σήμερα καταγραφή των μικροβίων που ζουν πάνω και μέσα μας.

Το σώμα μας, όπως αποδεικνύεται, έχει τουλάχιστον δέκα φορές περισσότερα μικρόβια σε σχέση με τα κύτταρά μας.

Μερικά από αυτά τα μικρόβια δεν είναι επιβλαβή, αλλά αντίθετα ωφέλιμα, καθώς βοηθούν στη διατήρηση της ανθρώπινης υγείας, παίζοντας ρόλο-κλειδί σε μια σειρά από φυσιολογικές λειτουργίες, όπως το ανοσοποιητικό σύστημα, η χώνεψη της τροφής και η καταπολέμηση άλλων παθογόνων μικρο-οργανισμών.

Η έρευνα έγινε από επιστήμονες του πανεπιστημίου του Κολοράντο-Μπούλντερ, υπό τον δρα Ρομπ Νάιτ και την Ελίζαμπεθ Κοστέλο, και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Science, σύμφωνα με το BBC και το New Scientist.

Εκτιμάται ότι υπάρχουν 100 τρισεκατομμύρια μικρόβια πάνω ή μέσα στο σώμα μας.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν πως υπάρχει μια απρόσμενα μεγάλη ποικιλία στις βακτηριακές κοινότητες από άνθρωπο σε άνθρωπο, αλλά και από το ένα τμήμα του σώματος στο άλλο στον ίδιο άνθρωπο. Όπως δήλωσαν, ευελπιστούν ότι η μελέτη τους θα έχει ιατρικές εφαρμογές μελλοντικά, καθώς μπορεί μια μέρα οι γιατροί να είναι σε θέση να εμφυτεύουν μικρόβια σε συγκεκριμένα μέρη του σώματος, για να βοηθήσουν την υγεία του οργανισμού.

Η μικρότερη ποικιλία μικροβίων μεταξύ των ανθρώπων υπάρχει στη στοματική κοιλότητα, δηλαδή τα μικρόβια που έχει το στόμα ενός ανθρώπου μοιάζουν με του διπλανού του περισσότερο από ό,τι μοιάζουν τα μικρόβια στις μασχάλες τους.

Οι περιοχές του δέρματος στο μέτωπο, τη μύτη, τα αυτιά και τα μαλλιά κυριαρχούνται από ένα συγκεκριμένο τύπο βακτηρίου.

Μερικά απρόσμενα μέρη του σώματος, όπως το πίσω μέρος του γόνατου, το πέλμα του ποδιού και η παλάμη, έχουν περισσότερα είδη μικροβίων από τα έντερα.

Το λιπαρό δέρμα τείνει να έχει μικρότερη ποικιλία μικροβίων και αντιστέκεται περισσότερο στα ξένα μικρόβια σε σχέση με το ξηρό δέρμα. Περίεργες ομοιότητες επίσης ανακαλύφθηκαν, όπως ότι τα μικρόβια στον αφαλό μας είναι ίδια με αυτά πίσω από το γόνατο.
skai.gr