Οι πολύ πλούσιοι μπορεί να εξελιχτούν σε ξεχωριστό ανθρώπινο είδος

Σύμφωνα με αμερικανό μελλοντολόγο

Η ελίτ του πλούτου μπορεί να εξελιχτεί σταδιακά σε ένα τελείως ξεχωριστό ανθρώπινο είδος, χάρη στην αξιοποίηση των εξελίξεων στη βιοτεχνολογία και τη ρομποτική, σύμφωνα με τον αμερικανό μελλοντολόγο Πολ Σάφο.

Οι πολύ πλούσιοι, εκμεταλλευόμενοι τις πιο προχωρημένες τεχνολογικές εξελίξεις, μπορεί να μετατραπούν σε κυβερνο-ανθρώπους (cyborgs).

Στο μέλλον, οι άνθρωποι -και ακόμη περισσότερο οι πλούσιοι- θα μπορούν να αναπτύσσουν τα δικά τους σωματικά όργανα για αντικατάσταση των προβληματικών, να παίρνουν φάρμακα "κομμένα και ραμμένα στα μέτρα τους" και, χάρη στη γενετική, να αποφεύγουν τις κληρονομικές ασθένειες ή και να βελτιώνουν τα γονίδιά τους, πιστεύει, σύμφωνα με τους "Τάιμς του Λονδίνου", ο Σάφο, ο κατ' εξοχήν άνθρωπος στον οποίο προσφεύγουν οι πάντες για να πάρουν μια εκτίμηση αναφορικά με το πώς θα επηρεάσει η τεχνολογία την κοινωνία στο μέλλον.

Ο μελλοντολόγος -πρώην διευθυντής του Ινστιτούτου του Μέλλοντος και νυν καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, καθώς επίσης σύμβουλος του Φόρουμ του Νταβός και πολλών μεγάλων εταιριών- προβλέπει έναν κόσμο που θα αποτελεί ένα αμάλγαμα τεχνολογίας και βιολογίας.

Αν και αυτή η αλλαγή θα πάρει δεκαετίες για να πάρει σάρκα και οστά γύρω μας, πολύ πιο σύντομα θα έχει φτάσει η ώρα των ρομπότ, τα οποία θα γίνουν πανταχού παρόντα, κάνοντας τις αγγαρείες και τις βαριές δουλειές, ενώ τα αυτοκίνητα-ρομπότ θα κυκλοφορούν…μόνα τους, απαλλάσσοντας τους ανθρώπους από το βάσανο της οδήγησης.

Ο Σάφο προειδοποιεί ότι οι όποιες δραματικές βελτιώσεις συμβούν στο μέλλον, θα αποτελέσουν "κοινωνικό δυναμίτη", καθώς θα είναι διαθέσιμες μόνο για τους πλούσιους, πράγμα που θα οδηγήσει σταδιακά όχι μόνο σε ένα νέο ταξικό χάσμα, αλλά θα έχει και εξελικτικές συνέπειες, με τους σούπερ-πλούσιους να μετατρέπονται σε ένα νέο ξεχωριστό είδος ανθρώπων, αφήνοντας πίσω τους, ταξικά και εξελικτικά, τους φτωχούς (για την μεσαία τάξη η κατάσταση παραμένει ασαφής…).

Όπως εκτιμά, είναι πολύ πιθανό ότι στο μέλλον οι πλούσιοι θα ζουν κατά μέσο όρο 20 χρόνια περισσότερα από τους φτωχούς, έχοντας τη δυνατότητα να κληρονομήσουν συγκριτικά ακόμα περισσότερα πλεονεκτήματα στα παιδιά τους, διευρύνοντας έτσι συνεχώς την "ψαλίδα" με τις κατώτερες τάξεις.
skai.gr